Besplatna dostava za kupovinu iznad 3000 din.

Language

Kako prepoznati prave sveće od sojinog voska?

Ponekad jednostavno ne možemo da odolimo mirisnim svećama. Ukoliko uhvatite sebe da u prodavnici krišom odmerava mirisne sveće i razmišljate koju biste ovaj put dodali u svoju kolekciju, treba da znate da kvalitet sveća varira u svim cenovnim rangovima.

Zbog toga, bez obzira gde kupujete svoje omiljene mirisne sveće treba da znate kako da odaberete one dobrog kvaliteta.

Poznato je da je sojin vosak najkvalitetniji i najprestižniji u svetu mirisnih sveća. Treba znate da mnogi brendovi i proizvođači ustvari prave sveće od miksa sojinog i parafinskog voska, kako bi smanjili proizvodnu cenu svog proizvoda.

Ukoliko želite da budete sigurni da ne unosite štetne materije u svoj dom, vreme je da naučite nekoliko trikova.

Neke sveće koje se reklamiraju kao sojine sveće, sadrže značajnu količinu parafinskog voska u sebi. Jednostavan način da to proverite jeste jednostavnim dodirom vrha sveća i posmatranjem voska.

Parafinski vosak je uglavnom mek i providan i ima masnjikav osećaj pod prstima. Sojin vosak, s druge strane je čvršći i neproziran.

Znači generalno pravilo: što je više sojinog voska u mirisnoj sveći, ona bi pod rukom trebala da deluje čvršće.

Kako bi ovaj test sproveli sami, najbolje je da tapnete prstom površinu sveće. Ukoliko prst potone u vosak, to znači da mirisna sveća ne sadrži sojin vosak, ili sadrži dosta manji procenat u odnosu na parafinski vosak. U veoma retkim slučajevima ovaj test će se pokazati netačnim.

S vremena na vreme čujemo priče  kako se ljudi žale na glavobolju kada koriste mirisne sveće. Dovodi se u zabludu da ovu pojavu izazivaju mirisna ulja ili parfemi koji se nalaze u industrijskim mirisnim svećama, ali zapravo pravi krivac je isparavanje parafinskog voska, dobijenog kao nusproizvod prerade nafte.

Ukoliko ste se ranije sreli sa ovom pojavom, primetićete drastičnu razliku kada umesto kada budete koristili neku kvalitetnu sveću.

Kako da znate da je 100% sojina sveća?

Najbolji način da utvrdite da li je Vaša sveća napravljena potpuno od prirodnog sojinog voska jeste da posmatrate njen vrh i strane ukoliko su vidljive. Ukoliko primetite beličasti ili kristalni film, znajte da je reč o pojavi koja se naziva „zamrzavanje“ (eng. frosting).

Ova pojava je prirodna osobina sojinog voska. Vosak sam po sebi pokušava da se kristališe i vrati u prvobitno stanje. „Frosting“ ne utiče na kvalitet mirisa ili način na koji sojina sveća gori, već će čisto vizuelna pojava.

Kako bi smanjili ovaj efekat, možete sveću držati na direktnoj svetlosti. Promene u temperaturi takođe mogu uticati na pojavu „frostinga“ kada se sveća naglo ohladi. Ukoliko se ovo dešava i Vašoj omiljenoj sveći, možete sa sigurnošću tvditi da je ona napravljena od 100% prirodnog sojinog voska.

pravaautosojinaautosveca
"Frosting" sojinog voska

Najkvalitetnije sojine sveće napravljene su od 100% sojinog voska bez sintetičkih dodataka. Iako ovi dodaci nisu neophodni, mnogi proizvođači i dalje mešaju sojin vosak sa parafinskim voskom. Ovo se najčešće radi kako bi se mirisne sveće reklamirale kao „prirodne“, a da bi se smaljili troškovi proizvodnje.

Dakle ukoliko ugledate „sojinu sveću“, koja je prilično jeftina, znajte da je reč o parafinskom ili nekom drugom sintetičkom vosku.

Šta da očekujete od prave sojine sveće?

Kada kupite sebi kvalitetnu mirisnu sveću, evo šta od nje treba i da očekujete.

Čisto gorenje

Čisto gorenje i čist plamen je jedna od glavnih prednosti sojinih sveća u odnosu na parafinske sveće.

Kvalitetne sojine sveće gore bez čađi i dima i ukoliko se pravilno koriste ne bi trebale da stvaraju tzv. „tunel“.

Tunel je ostatak neiskorišćenog voska, koji se stvara ukoliko sveća nepravilno gori i nepravilno topi vosak.

Kako se pravilno koriste mirisne sveće? Pročitajte OVDE.

Ukoliko je sojina sveća pri kraju, kvalitetne sveće ni tada ne bi trebale da stvaraju dim. Manje kvalitetne sveće ostavljaće čađ i crne naslage po staklu pri vrhu posude.

Prirodne i eco-friendly

Kvalitetne mirisne sveće napravljene su od 100% prirodnog i ne GMO sojinog voska, bez dodataka sintetičkog ili parafinskog voska.

Posvetili smo se tome da naše sveće ni pod kojim uslovima ne sadrže bilo kakve hemikalije, već koristimo isključivo prirodni vosak za njihovu izradu. Za ovakvu odluku nismo spremni da napravimo bilo kakav kompromis.

Zdravlje na prvom mestu

Ukoliko ste pravi zaljubljenik u mirisne sveće, ovo je veoma bitna stvar koju uvek treba da imate na umu.

Parafinski vosak je dobijen kao nusproizvod u preradi nafte i benzina. Njegova tržišna cena je dosta niska u odnosu na prirodne biljne voskove.
I to bi sve bilo super, da parafinski vosak ne sadrži toksine poput toluena i benzena, koji su se pokazali kao kancerogene čestice. Naučno je dokaza da sam plamen mirisne sveće ne razvija dovoljno visoku temperaturu kako bi sagoreo ove čestice, i one nažalost završavaju u vazduhu, koji potom udišemo.

Ovo parafinski vosak čini opasnim po zdravlje i životnu okolinu.

Kvalitetan fitilj

Veoma važan element kada birate kvalitetnu mirisnu sveću, jeste da obratite pažnju na fitilj.

Kvalitetne sveće koriste prirodne drvene ili pamučne fitilje, bez metalnih filamenata. Ovi metalni filamenti su tanke niti, koje su utkane u sam fitilj i služe tome da osiguraju da fitilj stoji uspravno. Zink je obično metal koji se koristi za ovakve stvari, što je može dovesti do ozbiljnih posledica ukoliko se često udiše.

Danas, postoje mnogo bolji i bezbedniji načini da se fitilj osigura i održava uspravnim. Ukoliko Vašu mirisnu sveću okrenete naopačke, na dnu sveće bi trebali da vidite malu metalnu pločicu za koju je zakačen sam fitilj sveće. Na ovaj način fitilj je osiguran fizičkim putem sa samu posudu i nema potrebe za metalnim filamentima u samom fitilju koji sagorevanjem dospevaju u vazduh koji udišemo.

Prirodan miris

Ukoliko ste navikli na industrijske sveće, može se desiti da Vam sojine sveće, ne mirišu „dovoljno snažno“.

Razlog za to je vrlo jednostavno objasniti. Sojin vosak sporije dostiže visoku temperaturu i zbog toga manje mirisnog ulja isparava, a ustvari time ne prezazićuje naše čulo mirisa, do neprirodnih granica.

Samim tim što se sporije topi, sojine sveće traju dosta duže i to je jedna od stvari zbog kojih ne želimo da pravimo kompromise, već da održavamo kvalitet na maksimalnom nivou.

Neki proizvođači kombiniju sojin vosak, sa kokosovim ili palminim voskom kako bi podstakli jače isparavanje mirisa, ali se na kraju dana sam kvalitet sveće gubi.

Zanimljiva stvar kod industrijskih sveća i vrlo loša marketinška priča jeste da, vrlo jeftine mirisne sveće obično imaju mirisna ulja ili parfeme samo na vrhu sveće. Dok ostatak uopšte nema miris. Ovaj markenški trik možete uočiti ukoliko pogledate mirisnu sveću sa strane. Ukoliko uočiti prelaz ili tanku liniju po sredini sveće, vrlo je verovatno da je za njenu izradu korišćen deo bez mirisa, koji se nalazi na dnu. Baš loša priča.

sojine svece 100% sojin vosak
Hlađenje sojinih sveća

Ručni rad

Obično se najkvalitetnije sojine sveće prave ručno.

Iako ovo nije nešto što je merilo kvaliteta, bitno je znati da se sojin vosak drugačije ponaša prilikom same proizvodnje od sveće do sveće.
Recimo da u jednoj seriji pravimo 10 sveća odjednom, ni jedna se neće na isti način hladiti i ni ujednoj svećo se vosak neće isto ponašati. Zbog toga, nakon incijalnog hlađenja voska, potrebno je ručno svaku sveću doterati i dati joj finalni izgled.

Ovo nije moguće uraditi mašinskim putem, jer se vosak nepredvidivo ponaša, čak i u strogo kontrolisanim uslovima.

To je lepota i čar proizvodnje pravih i čistih sojinih sveća.

Conclusion

Ovom pričom hteli smo da Vas uputimo kako da sami naučite da vidite razliku između kvaliteta, manjeg kvaliteta, marketinške priče i industrije.

Svaka roba nađe svoga kupca, što je sasvim normalno, ali ukoliko ste u mogućnosti obratite pažnju na ovih nekoliko korisnih saveta, kada sledeći put budete birali mirisnu sveću za Vaš dom.

With smile,
Balavander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *