prirodniautobalzamautozaautousneautoblog

Prirodni balzam za usne. Zašto?

Prirodni balzam za usne je nežna mešavina prirodnih sastojaka koja se nanosi na usne, kako bi ublažila iritacije izazvane suvim ili ispucalim usnama.

Koža na usnama je izuzetno nežna i tanka, zbog toga je  sklona isušivanju, za razliku od ostalih delova kože na našem telu.

Mešavina koja podseća na vosak ponaša se kao zaštitini sloj na samim usnama koji sprečava isušivanje kože usled suvog vazduha, vetra i hladnog vremena.

I muškarci i žene često biraju balzam za usne kako bi izlečili ispucale usne, naročito tokom jesenjih i zimskih dana. Kao što smo spomenuli ranije, kvalitetan balzam za usne će ublažiti iritacije na koži, dok će usnama dati nežan izgled i prirodni sjaj. Nasuprot tome, nekvalitetan i veštački balzam za usne neće ublažili ove simptome i učiniće usne da izledaju masno.

Zbog toga je odabir odgovaraćug balzama za usne veoma bitno u jesenjim i zimskim danima.

Kada izlazite iz kuće, proverite da li imate pri sebi: ključeve od kuće, novčanik i Vaš omiljeni balzam za usne.

Istraživanja su pokazala da više od 40% odraslog stanovništva koristi balzam za usne u nekoj formi, na dnevnom nivou.

Prirodni balzam za usne je jedan od osnovnih stvari koji čine negu kože, bez obzira na starost, tip kože ili pol.
Svi vole nežan i ukusan balzam za usne koji je dizajniran tako da brine o najnežnijem delu kože na našem telu.

Iako je često padamo u iskušenje da u supermarketu zgrabimo najšarenije ili najsvetlucavije pakovanje ili tubu labela za usne, realno gledano ovo često nije najzdravija opcija koju možemo učiniti za sebe.

Prelaskom na prirodni balzam za usne poboljšavate zdravlje usana, a takođe i smanjujete negativan uticaj na životnu sredinu.

Evo nekoliko konkretnih razloga zašto treba da razmislite o prelasku na prirodni balzam za usne:

Bez neželjenih hemikalija

Ukoliko koristite balzam za usne ili labelo svakog dana, tokom života progutate oko 4 kg proizvoda, bez da ste toga svesni.

Da li Vas to navodi na razmišljanje o tome šta se nalazi u balzamu ili labelu za usne koji trenutno koristite?

Biranjem prirodnih balzama za usne koji sadrže samo prirodne sastojke i ne dolaze u plastičnom pakovanju, drastično smanjujete potencijalno štetne materije koje unosite u svoj organizam.

Zanimljivo je to da već uveliko vodimo računa o tome kako se hranimo ili šta pijemo iz istog razloga, ali o balzamima za usne ne razmišljamo na isti način.

Možda je vreme da se to promeni.

Kada je reč o prirodnim balzamima za usne, preporučujemo Vam da koristite one koji sadrže samo prirodne sastojke i ne sadrže u sebi hemikalije.

Podrška organskoj i održivoj proizvodnji

Ukoliko kupujete i koristite organske, održive i prirodne proizvode, direktno podržavate male, lokalne ili porodične biznise koji ih vode.

Takođe možete biti sigurni da ukoliko su proizvodi malih biznisa označeni kao prirodni ili veganski, oni to zapravo i jesu, jer mali biznisi nemaju sredstava da pronalaze rupe u zakonu, kao što to mogu velike industrije i korporacije.

I što je najvažnije, mali biznisi ne mogu sebi da priušte lažni marketing, jer poverenje kupaca je osnova za njihov dalji rad.

Pošteno.

balzamautozaautousneauto3

Zero waste

Kada kupujete prirodni balzam za usne on dolazi u ekološkom pakovanju, koje na sadrži plastiku i lako se reciklira.

Na ovaj način pomažete da što manje otpada i štetnih sastojaka završi u životnoj okolini.

Zdravlje dolazi iznutra

Kada koristite prirodni balzam za usne koji sadrži lekovito bilje i razne druge prirodne sastojke, ne samo da Vaše usne izgledaju i mirišu lepše nego se i njihovo stanje značajno poboljšava.

Razlog za to su sastojci koji se nalaze u ovom prirodnom balzamu, a to su prirodni biljni puteri i ulja koja imaju snažna lekovita dejstva na našu kožu.

Prirodni balzam za usne pomaže kod suvih i ispucalih usana, a takođe deluje preventivno protiv spoljašnjih uticija, poput vetra i niskih temperatura.

Prirodni biljni balzam ima značajne benefite jer daje dovoljno hranljivih sastojaka nežnoj koži usana, dok sa spoljne strane stvara zaštitni film. Pritom ne sadrži sintetičke sastojke ili hemikalije, koji mogu umanjiti dejstvo ovih lekovitih sastojaka ili čak  prouzrokovati neželjene efekte.

Lepota bez hemikalija

Tradicionalni balzami i labela za usne obično sadrže sintetičke sastojke poput onih baziranih na prerađevinama nafte ili veštačke boje i parfeme.

Organski i prirodni balzami za usne izričito koriste samo prirodne sastojke, pa čak i prirodne sastojke za boju i eterična ulja za miris.

Ovakav sastav balzama za usne obezbeđuje dovoljno hranljivih sastojaka i hidratacije Vašim usnama da ostanu prirodne i nežne.

Sastojci koji obično ulaze u sastav prirodnih biljnih balzama za usne su: pčelinji vosak, shea puter, kakao puter, vitamini C i E i slično.

Bez testiranja na životinjama

Dodatno, mnogi proizvođači prirodnih balzama dosledni su u tome da svoj proizvod ne testiraju na životinjama, što je veoma bitna stvar ukoliko praktikujete veganski ili vegeterijanski način života.

U našem slučaju osim ljubavi prema životinjama, postoji još jedan razlog zašto ne testiramo proizvode na životinjama.

Koristimo isključivo prirodne sastojke u svim proizvodima, tako da nema potrebe ili bojazni da bilo ko drugi testira naš proizvod, no mi sami i ljudi koje volimo. Toliko verujemo da  ono što radimo je maksimalno ispravno, tako da nema potrebe da bilo ko testira naš proizvod.

Lepota koja ne zagađuje prirodu

Neorganski i industrijski balzami za usne često sadrže hemikalije koje mogu završiti u životnoj sredini. Mnogi industrjski balzami sadrže petrolej ili sličan derivat nafte, koji nakon što završi u prirodnoj sredini zagađuje okolinu.

„A kako to moje labelo zagađuje okolinu?“

„Drago nam je da ste pitali!“.

Primera radi, nakon što potrošeno labelo bacite u kantu, ono završi negde u životnoj sredini ili na nekom otpadu.

Kiša koja pada, vremenom ispira ostatke balzama koje je ostalo u pakovanju i vremenom petrolej i sve štetne hemikalije koje su tu ostale, završe u podzemnim vodama i rekama. I tako u krug.

Ima smisla, zar ne?

Prirodni balzam za usne ne sadrži hemikalije, već isključivo prirodne sastojke koji su biorazgradivi, na taj način se drastično umanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

balzamautozaautousneauto1

Lepota i zdravlje!

Mnogi prirodni balzami za usne imaju sastojke koji obezbeđuju duboku i snažnu hidrataciju. Takođe mnogi od njih sadrže i razne vitamine i antioksidanse.

Ovo znači, da ne samo da prirodni balzam za usne čini Vaše usne nežnijim i mekanijim, već poboljšava i Vaše zdravlje.

Pčelinji vosak, koji je čest sastojak u prirodnim balzamima za usne nudi pregršt benefita. Ne samo da daje dobar osećaj kada je na usnama, već zapravo utiče na zarastanje ranica i iritacija na usnima koji su nastali usled neredovne nege. Pčelinji vosak stvara tanak zaštitni film na usnama koji štiti usne od spoljnih uticaja, a takođe daje balzamu i antibakterijska svojstva.

Pčelinji vosak ima protiv upalna svojstva i ponaša se kao antioksidans.

Maroon prirodni balzam za usne osim čistog belog pčelinjeg voska sadrži još prirodnih sastojaka koji će samo pojačati dejstvo i olakštati negu Vaših usana.

„Ali pčelinji vosak nije pogodan za vegane?!“

Ukoliko Vam je bitno da proizvod bude i prirodnog sastava i pogodan za vegane, alternativa pčelinjem vosku jeste prirodni biljni sojin vosak. Tako da smo mislili i na to.

Recept za prirodni balzam za usne

Prirodni balzam za usne - recept

U ovom receptu pokazaćemo Vam kako da sami kod kuće napravite prirodni balzam za usne.U samo nekoliko koraka možete sami napraviti jednostavnu, ali vrlo efektivnu verziju prirodnog balzama za usne, koji će Vaše usne zaštiti od iritacija tokom hladnog vremena.
Prep Time10 minutes
Active Time20 minutes
Total Time40 minutes
Course: Natural cosmetics
Cuisine: prirodni balzam za usne
Keyword: prirodna kozmetika, prirodni balzam za usne, veganska kozmetika
Yield: 4 balzama za usne
Author: Balavander
Cost: 200 rsd

Equipment

 • posuda za topljenje / šerpa
 • 4 pakovanja od 10 ml

Materials

 • 20 ml Kokosovo ulje
 • 10 g Shea puter
 • 10 g Pčelinji ili soja vosak
 • 1 ml Eterično ulje mente

Instructions

 • Odmerite sastojke u posudu za topljenje ili šerpu
 • Stavite posudu na ringlu da se lagano zagreva.
 • Kada se svi sastojci otope, sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja mente,
 • Skinite posudu sa ringle.
 • Lagano meštajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
 • Kada smesa počne da se hladi i počne da "magli" sipajte smesu u pakovanje.
 • Kada se smesa ohladi, spremna je za korišćenje.

Notes

Ukoliko želite možete koristiti neko drugo eterično ulje po svom izboru.
Ukoliko želite vegansku verziju prirodnog balzama za usne, koristite sojin vosak umesto pčelinjeg voska.

 

Čestitamo, napravili ste svoj prvi prirodni balzam za usne!
Uživajte!

With smile,
Balavander

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
0
  0
  Cart
  Vaša korpa je prazna