povratna ambalaza

Reciklirajmo! Povratna ambalaža.

Više nego ikad, potrošači vode računa o ekologiji i sve više podržavaju proizvođače koji podjednako vode računa o njoj. Svest o zagađenju prirode i proizvodima koji utiču na povećanje otpada u prirodi sve više rastu.

Iz tog razloga potreba za ekološkim pakovanjem raste zajedno sa ovom pojavom. Zabrinost zbog preteranog korišćenja raznoraznih pakovanja napravljenih od potencijalno opasnih materijala, sve više raste kod ekološki osvešćenog stanovništva. Potrebna nam je alternativa.

Ekološko i eco-friendly pakovanje se pojavilo kao logična posledica. Ekološko pakovane ima manji uticaj na životnu sredinu i kupcima daje alternativu u odnosu na tradicionalna pakovanja. Ekološko pakovanje utiče na osećaj da smo uradili nešto dobro u borbi za očuvanje prirode.

Osnovna uloga pakovanja jeste da zaštiti sam proizvod. Pakovanje se obično povezuje i sa problem praktičnosti, naročito kada se radi o pakovanjima za prehrambene ili jednokratne proizvode. Pakovanje koje se najčešće koristi napravljeno je od plastike, polietilen. Postoji nekoliko vrsta tradicionalnog pakovanja:

 • Polietilen tereftalat (PET) – koristi se za pakovanje pića i vode. Najviše se reciklira u odnosu na druge vrste plastičnih pakovanja.
 • Polietilen velike gustine – koristi se za pravljenje posuda i kontejnera za teže proizvode i tečnosti, kao što su npr. motorna ulja, šamponi ili deterdženti.
 • Polietilen manje gustine – koristi se u proizvodnji plastičnih kesa i folija. Ovaj tip ambalaže se najmanje reciklira.

Pored praktičnosti koje plastika nudi, mnogi ljudi smatraju da se plastika reciklira. Ovo u teoriji jeste  tačno. Istina je zapravo da se ne reciklira sva plastika i svi tipovi plastike koji se proizvode. Nažalost samo u Evropi 70% plastike se ne reciklira i završava kao otpad na deponijama ili na dnu okeana.

reciklirajautoekoloskoautopakovanje

Drugi veliki problem sa neekološkim pakovanjem jeste njegov proizvodni proces. Poznato je da se  većina plastičnih pakovanja dobija preradom različitih ulja ili nafte, zbog toga je proces degradacije pakovanja i sporednih derivata izuzetno dugotrajan.

Plastika se u prirodi rastvara preko 100 godina, a u tom periodu ispušta i toksične materije u okolinu. Na taj način dodatno zagađuje zemljište, podzemne vode i biljni i životinjski svet.

Šta je ekološko pakovanje

Stručnjaci za ekologiju i održive resurse sklopili su listu pravila koja određuju da li je neko pakovanje ekološko ili ne.

Šta znači da je neko pakovanje proizvoda ekološki prihvatljivo?

 1. Bezbedno i zdravo za pojedinca ili zajednicu tokom čitavog veka trajanja.
 2. Zadovoljava potrebe tržišta u pogledu performansi i cene.
 3. Napravljeno od obnovljivih ili recikliranih materijala.
 4. Podstiče korišćenje obnovljivih ili recikliranih materijala.
 5. Proizvodnja se odvija upotrebom čistih tehnologija.
 6.  Pravi se od netoskičnih materijala
 7. Dizajnirano je tako da maskimalno iskoriste materijal i utrošenu energiju.
 8. Ponovo iskoristivo i lako obradivo u procesu reciklaže.

Da zaključimo, ekološko pakovanje treba da je napravljeno od netoksičnih materijala, da je biorazgradivo i da dizajnirano tako da se lako može iskoristiti ponovo ili reciklirati.

poklonautosetautozaautonju
Primer eco-friendly pakovanja

Benefiti ekološkog pakovanja

Benefiti ekološkog pakovanja su višestruki. Uticaj na ekologiju, zdravu životnu sredinu, pa čak i ekonomiju su vrlo izraženi i trebali bi što pre da se okrenemo ovakvom tipu proizvoda.

Smanjenje emisije ugljen-dioksida

Ukoliko je pakovanje proizvoda napravljeno od recikliranog materija, emisija CO2 se značajno smanjuje. Slično tome, ukoliko se pakovanje izrađuje od prirodnih materijala kao što je bambus ili od recikliranog papira ili kartona, širenje ovakvih proizvoda zapravo umanjuje količinu ugljen-dioksida iz prirode.

Biorazgradivo

Ukoliko je pakovanje proizvoda napravljeno od prirodnih materijala, to znači da je ovo pakovanje biorazgradivo. Plastika nije biorazgradiva i potrebno joj je nekoliko stotina, pa čak i hiljade godina da se rastvore u prirodi, za svo to vreme ispuštajući otrovne materije u životnu okolinu. Nasuprot tome neka eco-friendly pakovanja mogu se iskoristiti čak i za kompostiranje.

Jednostavno odlaganje

Ekološko pakovanje se može odlagati na lokacijama koje se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina i time transportovati do najbližeg reciklažnog centra u okolini. Time se smanjuje problem odlaganja otpada, jer ovakva pakovanja mogu nakon upotrebe odmah ući u proces reciklaže.

Bez otrovnih materija

Neodrživi resursi poput nafte koji se najčešće koriste u proizvodnji plastike su izuzetno štetni za životnu sredinu. Pod ovim se misli na probleme reciklaže, odlaganja i distribucije. Eco-friendly pakovanje se ne susreće sa ovakvim problemima tokom čitavog svog postojanja. Pošto je eco-friendly pakovanje biorazgradivo, ne postoji problem sa ispuštanjem toksina i štetnih materija u životnu sredinu, kao što je to slučaj sa plastičnim otpadom.

Jednostavno za reciklažu

Ono što je jako dobra stvar kod ekološkog pakovanja jeste činjenica da se ono lako može iskoristiti za neku drugu namenu ili jednostavno reciklirati. Podsticanjem korisnika da se za potrošenu ambalažu pronađe naka druga namena, produžava joj životni vek. Na taj način smanjuje se potrošnja materijala, smanjuje se potreba za proizvodnjom i na kraju utiče se na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ukoliko je pakovanje dovoljno kvalitetno, trebalo bi ga iskoristiti za pakovanje nekih drugih stvari, za odlaganje ili za neki kreativni hobi ili primenjenu umetnost, zašto da ne.

recikliraj ekolosko pakovanje2

Recikliraj. Šta ti teško?

Očuvanje prirodnih resursa

Prirodni resursi na našoj planeti su konačni.

Osnovne stvari o kojima treba da razmišljamo:

 1. Recikliranje papira čuva drveće i šume. Da, naravno da možete posaditi novo drvo u svakom trenutku, ali prašume i ogromne površine pod šumom ne možete vratiti tek tako, jednom kada budu izgubljene.

 2. Recikliranje plastike, znači da možemo manje da pravimo nove plastike. To je naročito važno, jer se plastika obično pravi od fosilnih goriva i nafte.

 3. Recikliranje metala znači da se smanjuje zahtev za opasnim i skupim iskopavanjima i otvaranjem novih rudnika.

 4. Recikliranje stakla smanjuje potrebu za korišćenjem sirovih materijala poput peska, koji u nekim delovima sveta već počinje da bude problem.

Očuvanje životne sredine i živog sveta

Recikliranje smanjuje potrebu za rastom, širenjem i korišćenjem sirovih materijala.

To znači da će se smanjiti naš uticaj na živi svet i prirodu uopšte. Manje šuma će se seći, manje reka će presušiti, manje divljih životinja će biti ugroženo, i manje zemljišta, vode i vazduha će biti zagađeno.

Jednostavna stvar za razumeti.

Smanjenje potrebe za sirovim materijalima

Globalna potreba za sve više i više novih stvari, dovelo je do toga da imamo sve više i više ugroženog i siromašnog stanovništva.

Zajednice koje žive u blizini šuma ili nekih nalazišta ruda, mogu biti ugrožene ili čak raseljene.

Ukoliko recikliranjem smanjujemo verovatnoću da će neko ili nečiji dom doći u situaciju da bude ugrožen, stvar je potpuno jasna. Trebali bi što češće da razmišljamo na ovu temu.
Pošto polako počinjemo i da bude svedoci sličnih stvari, koje se dešavaju oko nas.

recikliraj ekolosko pakovanje3

Ušteda energije

Pravljenje proizvoda od recikliranih materija zahteva manji utrošak energije u donosu na proizvodnju korišćenjem sirovih materijala. Ponekad ovo donosi ogromnu uštedu u potrošnji energije.

 • Dobijanje aluminijuma iz starih proizvoda popud aluminijskih folija ili konzervi, koristi 95% manje energije nego prilikom korišćenja sirovog aluminijuma. Za gvožđe je ova ušteda oko 70%.
 • Proizvodnja papira od iseckanog recikliranog papira koristi 40% manje energije, nego pri proizvodnji od sirovih drvenih vlakana.
 • Energija koja se sačuva recikliranjem jedne staklene flaše, može napajati sijalicu od 100 W nekoliko sati.

Smanjenje klimatskih promena

Kao što smo već rekli, recikliranje stvara ogromnu uštedu u energiji i korišćenju i potrošnji sirovih materijala, samim tim smanjuje se emisija ugljen-dioksida. Takođe ovo utiče na smanjenje ispuštanja metana i sličnih gasova iz otpada na deponijama.

Smanjenjem emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova, usporavamo klimatske promene.

balavanderautoceger
Ceger umesto plastične kese

Povratna ambalaža

Recikliraj sa nama!
Čuvajmo prirodnu zajedno!

Ukoliko nemate ideju kako da iskoristite naša ekološka pakovanja za neku drugu namenu, smislili smo odličan način da rešimo taj problem.

Balavander i povratna ambalaža

Za svaku vraćenu ambalažu u originalnom stanju Balavander Vam poklanja 40 rsd, koje možete iskoristiti za ponovnu kupovinu naših proizvoda natural cosmetics and aromaterapije.

Kredit koji ste ostvarili povraćajem ambalaže u koje spadaju: staklene tegle, aluminijska pakovanja i transportne kartonske kutije u kojima Vam šaljemo proizvode, biće Vam dostupan u odeljku „Moj novčanik

U svakom trenutku možete pristupiti Vašem novčaniku na sledećem LINKU.

Kredit koji imate na stanju u svakom trenutku možete iskoristi prilikom Vaše kupovine.

Na taj način podstičete naš dalji rad, a svi zajedno čuvamo prirodu.

Paket sa iskorištenom ambalažom koja Vam više ne treba pošaljite na:

Balavander Cosmetics
Bulevar cara Lazara 108
21000 Novi Sad
063 108 33 20

Smanji, iskoristi, recikliraj!
Šta ti teško?

With smile,
Balavander

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
  0
  Cart
  Vaša korpa je prazna