prirodna kozmetika blog

Prirodna kozmetika. U čemu je fora?

Svedoci smo moderne ere čovečanstva, gde je industrija uzela maha u svakom segmentu našeg života. U svom tom procesu izgubio se kvalitet usluge, proizvoda, životnih navika, itd. već se dobio beskonačni kvantitet, prividnog savršenog izgleda.

Svetla tačka u svemu ovome, je da se u poslednje vreme, sve više podiže svest o nezdravoj industrijalizaciji svega i svačega.

Kao civilizacija smo konačno počeli da se bavimo ekologijom, zaštitom životne sredine, da obraćamo pažnju na neke “zdravorazumske” stvari. Uhvatimo sebe da ipak kraičkom oka odaberemo “ružniji” paradajiz sa ukusom paradajiza, iako pored njega stoji bljutavi, ali ipak “napucani” klon. Zar ne?

Znači, ima nade…

Počinjemo da vodimo računa o tome šta jedemo, šta pijemo i koliko plastičnih kesa zamenimo samo jednim cegerom.

E sad, šta osim hrane i pića koristimo svakodnevno, a da toga nismo i svesni?

Tako je…kozmetika.

Ovde je naša šansa da još više pomognemo životnoj sredini, a još više sami sebi.

Prirodna kozmetika je nešto što nas je oduvek privlačilo i videli smo u njoj neku posebnu vrednost. Na kraju smo u njoj našli razonodu, igru i opuštanje. Dopustili smo sebi da ostanemo kreativni, a uz sve to dobili smo krajnji proizvod koji je potpuno prirodan.

Za nas je ovo sasvim dovoljan argument da se iznova upuštamo i da uživamo u ovoj avanturi. 

prirodna kozmetika

Benefiti prirodne kozmetike

Zdravije i bogatije

Naša koža poseduje sposobnost upijanja određenih supstanci, međutim ona služi i kao “odbrambeni zid” ka štetnim materijama, štiteći naš organizam. Razna istraživanja su pokazala preterano i svakodnevno korišćenje industrijskih proizvoda iritira i umara kožu iz razloga što se ona bori sa materijama koje ne želi da upije, a nalaze se u industrijskim proizvodima. Prilikom korišćenja kozmetike treba se voditi jednostavnim pravilom:

“Ako ne mogu da ga pojedem, ne želim ga ni na svojoj koži.”

Efikasniji tokom vremena

Mnogi prirodni proizvodi su efikasniji od svojih industrjskih konkurenata iz razloga što ne sadrže nepotrebne dodatke i aditive.
Iako neki industrijski proizvodi deluju efikasnije nakon prvog korišćenja, nakon dužeg vremenskog perioda štetne supstance se nakupljaju na našoj koži, iritiraju je i oštećuju.
Kao u trci kornjače i zeca, kornjača ipak na kraju pobeđuje. 🙂

Čuva čulo mirisa

Veštački mirisi i parfemi dizajnirani su tako da sakriju mirise hemikalija koji se koriste u tradicionalnim kozmetičkim preparatima. Efekat koji se dobija jeste da hemikalija, sakriva drugu hemikaliju i tako u krug. Prirodni proizvodi ne izazivaju glavobolju i ne mirišu na koktel hemikalija. Prirodni proizvodi kao aromu koriste čista eterična ulja, što im daje i aromaterapeutsko dejstvo.

Eco - Friendly

Konvencionalni proizvodi mogu sadržati sastojke koji štetno utiču na životno okruženje. Proizvodnja ovakvih proizvoda ispušta štetne materije u reke i vazduh, a na kraju odlazi i kroz naš odvod dalje u prirodu. Prilikom proizvodnje i korišćenja proizvoda prirodne kozmetike koriste se organski sastojci koji i ako dospeju u životnu sredinu ne zagađuju je.

Bez neželjenih efekata

U proizvodima konvecionalne kozmetike jedan od glavnih sastojaka su parabeni. Parabeni se koriste kao konzervans kako bi produžio rok trajanja proizvoda.
Oni su zapravo sintetička supstanca koja imitira ljudske hormone, baš zbog toga postoji zabrinutost da u prekomerna zastupljenost može uticati na rad endokrinog sistema našeg organizma. Veštačke supstance kao ova, mogu pomoći proizvodu u jednoj stvari, ali zato dovode do niza neželjenih efekata.
Proizvodi prirodne kozmetike ne koriste konzervanse ili koriste prirodne konzervanse koji ne štete našem organizmu (npr. semenke grožđa su jedan od prirodnih sastojaka koji služi kao konzervans).

Bez iritacija

Hemikalije, veštačke boje i aditivi u proizvodima konvencionalne kozmetike mogu izazvati crvenilo, iritaciju ili pucanje kože. Mnogi ljudi su čak i alergični na neke od
sastojaka u kozmetici proizvedenoj na konvecionalan način.

Iako neki smatraju da je prirodna kozmetika stvar luksuza, svedoci smo toga da zdravlje nema cenu, a prirodni proizvodi nude mnogo više nego što se na prvi pogled čini.

ekonomičnost + ekologija + jedna briga manje = prirodna kozmetika
 

“Eto, u tome je fora.”
…Iz života jednog Balavandera, 230 p.n.e

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Korpa
    Vaša korpa je prazna