Besplatna dostava za kupovinu iznad 3000 din.

Jezik

Prirodni Sapuni. Kako se prave?

Prirodni sapuni – Mali detalj koji pruža osećaj luksuza, a pritom je prilagođen za svačiji džep. Kao što volimo da kažemo oni predstavljaju istovremeni iskorak u budućnost i vraćanje tradiciji i zaboravljenim vrednostima.

Što se tiče procesa pravljenja prirodnih sapuna, postoji nekoliko načina proizvodnje.

  • Hladni proces
  • Topli proces
  • Topljenje već pripremljene baze

Svaki od ovih procesa je suštinski različit i zahteva odgovarajuće veštine.

O detaljnim razlika u procesima ćemo pričati u nekom drugom tekstu, a sada ćemo se fokusirati na proces koji Balavander primenljuje prilikom pravljenja svojih prirodnih sapuna.

Prirodni sapuni - Hladni proces.

Hladni proces podrazumeva da se za pravljenje prirodnog sapuna ne koristi dodatni izvor toplote. Sva magija se događa u hemijskim procesima koji stoje iza toga.

Glavna razlika između hladnog procesa i ostalih mogućih procesa jeste da se prilikom hladnog procesa ne koriste unapred pripremljene kupovne baze ili nešto slično.

Znači stvari držimo pod svojom kontrolom i ne koristimo stvari koje su “crna kutija” i ne znamo šta se tačno u njima nalazi, znači hladni proces je tzv. “pravljenje od nule”.

Ovaj proces podrazumeva nekoliko faza i podrazumeva sterilno okruženje i alat.

1. Precizno odmeravanje ulja u tečnom obliku, npr. maslinovo ulje, ricinusovo ulje, bundevino ulje, itd.

2. Precizno odmeravanje ulja u čvrstom obliku, npr. palmino i kokosovo ulje se zapravo nalaze u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi.

3. Precizno odmeravanje biljnih putera, npr. mango puter, shea puter, itd.

Svako od pojedinačnih ulja svojim karakteristikama doprinosi određenim kvalitetima konačnog proizvoda. Određena ulja doprinose kvalitetu pene, druga ulja dobrinose hidrantnom faktoru, treća ulja dobrinose čvrstoći samog sapuna, itd.
Svaka receptura se razvija u odnosu na to kakve karekteristike želimo od finalnog proizvoda i shodno tome definišemo razmeru sastojaka.

Svaki Balavanderov originalni recept je tačno preciziran, i stoga strogo vodimo računa da ne postoje odstupanja. Na taj način obezbeđujemo da je svaka tura jednakog kvaliteta kao i ona prethodna.

4. Precizno odmeravanje destilovane vode

5. Precizno odmeravanje alkaloida, u našem slučaju je to Natrijum Hidroksid (NaOH). Prilikom rada sa NaOH mora se voditi računa o zaštiti i načinu na koji se rukuje sa ovom supstancom. NaOH prilikom rastvaranja dostiže temperaturu do 200° C.

Kada smo posvetili dovoljno vremena i pažnje i pripremili sve potrebne sastojke prelazimo na sledeće korake.

6. Pažljivo pravimo rastvor Natrijum Hidroksida.

7. Na odgovarajućoj temperaturi mešamo smešu biljnih ulja i putera sa ovim rastvorom i posmatramo hemijski proces koji se odvija pred nama. Reč je o saponifikaciji gde se suštinski pri reakciji molekula ulja i Natrijum Hidroksida stvaraju odgvarajuće molekularne veze i ulje menja svoj oblik. Na kraju procesa dobijamo smešu koja predstavlja sapun.

8. Dodajemo mineralne boje i eterična ulja.

9. Sipamo smešu u kalup.

10. Čekamo od 24h – 48h da vidimo rezultat rada.

Nakon što sapun izvadimo iz kalupa, isečemo i ukrasimo, ostavljamo ga da miruje od 4 do 6 nedelja.

Tokom ovog perioda proveramo pH vrednost svake ture. Kada pH vrednost bude na odgovarajućem nivou i uverimo se da je sapun bezbedan za upotrebu, pakujemo ga i zadovoljno se osmehujemo.

Kako to zapravo izgleda na delu možete pogledati na sledećem video snimku.

Zaključak

Proces pravljenja prirodnih sapuna je jedan veo zabavan i kreativan postupak.
Iziskuje dosta strpljenja i vežbe, ali se na kraju svaki trud isplati.
Naročito smo srećni, jer na kraju dobijemo kvalitetan i zdrav proizvod sa kojim možemo da se ponosimo.

Prirodni sapuni su fenomen modernog društva gde  istovremeno predstavljaju korak u budućnost, a i vraćanje starim vrednostima i zaboravljenoj tradiciji.

Eto, u kratkim crtama smo pokušali da Vam približimo šta se to dešava u Balavander radionici i sa kojim izazovima se susrećemo.

Ceo proces zahteva veliku preciznost i mala odstupanja mogu upropastiti sav trud, ali uglavnom izlazimo kao pobednici. 🙂

“Ručni rad iako fizički naporan, zapravo opušta.”
… iz života jednog Balavandera, 564. p.n.e.

1 reply on “Prirodni Sapuni. Kako se prave?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *