eco glow sojine svece akacija

Kako odabrati vosak za svece?

Egzotične, osvežavajuće, citrusne…postoji ogroman izbor kada se radi o aromama mirisnih sveća.
Mirisne sveće mogu imati najrazličitije oblike i boje ili mogu biti napravljene od različitih vrsta voskova.

Ukoliko se dobro zagledate, ipak možete da procenite koje sveće su kvalitetnije napravljene od drugih.

Vosak određuje strukturu mirišljave sveće. Različite vrste voskova se razlikuju po tvrdoći, čvrstini, teksturi i samoj mogućnosti upijanja eteričnog ulja koje treba da da miris samoj sveći.

Takođe, vosak se ponaša kao “gorivo” za sveću, on omogućuje da sveća ravnomerno gori i svetli, dok fitilj upija otopljeni vosak i “hrani” sam plamen. Vrsta voska igra ogromnu ulogu u tome kako sveća sagoreva.

Oblik same sveće određuje na koji način mirisna sveća treba i može da se koristi.

Sveće iz kalupa

Sveće iz kalupa su one sveće koje mogu da stoje na površini bez bilo kakvog držača ili posude. Voskovi koji se najčešće koriste za izdradu sveća iz kalupa su parafin, pčelinjivi vosak ili palmin vosak. Ovi voskovi se koriste zbog svoje čvrstine koja definiše oblik sveće i čini ga postojanim. Naravno, često se koriste i kombinacije ovih voskova.

Sveće u posudi

Mirisne sveće u posudi su sveće napravljene tako da je sadržaj sveće smešten u neku vrstu posube. To može biti staklena čaša, staklena tegla ili neka aluminijska kutijica. Iz razloga što ovim svećama nije potreban vosak velike čvrstoće, za izradu ovih sveća se mogu koristiti razne vrste voskova od parafinskog, palminog, pčelinjeg i svakako od najzdravijeg sojinog voska.

Kako jednostavno očistiti posude nakog korišćenja sveće?

Votivne sveće

Votivne mirišljave sveće su sveće male visine koje se postavljaju u staklene posude. Slično kao sa svećama u posudama za izradu votivnih sveća mogu se koristiti mekši voskovi, jer sveći nije potrebno da samostalno stoji.

Čajne sveće

Čajne sveće su male sveće koje se pakuju u male metalne ili plastične cilindrične posude. Za izradu čajnih sveća koriste se sojin vosak, kao i palmin, pčelinji, parafinski ili mešavina ovih voskova.

Salonske sveće

Salonske sveće su one koje obično viđamo da svoje mesto pronalaze na svećnjacima. Ovakve sveće se najčešće proizvode od parafinskog ili pčelinjeg voska.

Gel sveće

Gel sveće su vrlo mekane sveće, čija strutkrua podseća na želatin koji je svešten u neku vrstu posude. Ovakve sveće se prave od mineralnog ulja i u njihovoj proizvodnji se ne koristi niti jedna vrsta voska.

Tvoji omiljene

Prirodne mirisne sveće

Ukoliko želite da pogledate sve naše prirodne mirisne sveće posetite našu prodavnicu.

Vrste voskova za sveće

Kako vosak utiče na efikasnost sveće?

Iza kulisa izrade kvalitetnih mirisnih sveća postoji dosta poznavanja fizičkih zakona u prirodi. Kako bi preskočili nepotrebno komplikovanje stvari, priču ćemo pojednostaviti.

Kada zapalimo mirisnu sveću plamen polako topi vosak u njegovoj okolini. Istopljeni vosak dolazi u dodir sa fitiljem koji se nalazi u sveći.

Primetićete da svaki fitilj ima sitne namotaje na sebi u slučaju pamučnog fitilja, ili sitne neravnine kod drvenog fitilja.

Upravo ovim namotajima otopljeni vosak usled dodatnog zagrevanja se penje do samog plamena na vrhu fitilja. Toplota plamena sagoreva vosak pri čemu se oslobađa gas.
Ovaj gas sadrži molekule voska i molekule eteričnih ulja koja se koriste za izradu sveća. Ovakvi oslobođeni molekuli u dodiru sa kiseonikom iz vazduha stvaraju toplotu, svetlost, ugljen dioksid i vodenu paru.

Ovaj princip važi za sve mirisne sveće, ali vrsta voska utiče na njihov kvalitet i efikasnost.

Kako odabrati kvalitetan vosak za svece i koji vosak je preporučljiv za određeni tip mirisne sveće?

Parafinski vosak

Iako znate naše mišljenje o parafinskom vosku, moramo mu posvetiti pažnju jer se ova vrsta voska i dalje koristi u velikoj meri prilikom izrade mirisnih sveća.

Jedan od glavnih razloga zašto je parafinski vosak i dalje popularan u industriji proizvodnje mirisnih sveća jeste njegova cena. Pored niske cene prednost parafinskog voska u odnosu na možda neke druge vrste voskova je njegova univerzalnost, pa se on može koristiti i za proizvodnju mirisnih sveća u kalupima ali i za mirsne sveće u posudama.

Parafinske sveće nemaju dobru reputaciju iz razloga što nisu najbolje ekološko rešenje. Parafin je proizvod naftne industrije, koja je poznata da ima ogroman uticaj na životnu sredinu na čitavoj planeti. Pored toga mineralni voskovi, poput parafinskog voska, sadrže određene aditive koji se sagorevanjem ispuštaju u životnu okolinu. Neki od ovih aditiva su toksični ili kancerogeni. Zbog toga je miris parafinskih sveća neprijatan u poređenju sa mirisom sveća napravljenih od nekih drugih prirodnih vrsta voskova.

Ukoliko imate nešto viška novca, koji ne znate kako da potrošite, zasigurno ga  nemojte trošiti na parafinske sveće.

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je prirodna vrsta voska koju proizvode pčele. Za proizvodnju sveće, pčelinji vosak se možda i najduže koristi u odnosu na sve ostale vrste.

Pčelinji vosak nastaje u pčelinjim košnicama, kada pčele proizvode med. Pčele imaju žlezde koje luče vosak koji potom smeštaju u košnicu kako bi im služio za odlaganje meda. Zbog ovoga, pčelinji vosak prilikom sagorevanja ima prirodni i slatkasti miris. Ovaj vosak ima široku primenu u proizvodnji sveća i može se koristiti za proizvodnju različitih vrsta sveća od onih u kalupima i posudama, kao i za proizvodnju čajnih mirisnih sveća. Plamen sveće koji sagoreva pčelinji vosak je svetao i čist, a sama sveća dosta duže traje od sveća napravljenih od parafinskog voska.

U prirodi, pčelinji vosak je proiziran, ali prilikom dodira sa polenovih prahom dobija blago žutu ili karamel boju.

Po čvrstoći, pčelinji vosak je dosta tvrđi od parafinskog voska, zbog čega se sporije topi i sveće od ove vrste voska traju duže.

Mana pčelinjeg voska je njegova cena. Visoka cena pčelinjeg voska proističe iz toga što pčelama treba mnogo vremena kako bi proizvele malu količinu voska.

Takođe, pčelinji vosak se smatra životinjskim proizvodm, pa se ne uklapa u vegansku ideologiju i način života.

balavander sojine svece

Kokosov vosak

Da li ste znali da postoji kokosov vosak od koga se prave mirisne sveće?

Kokosov vosak je veganski vosak i prirodna opcija za proizvodnju mirisnih sveća. Ova vrsta voska dobija se hidrogenizacijom rafisanog kokosovog ulja. Sigurno se nadate da sveće od kokosovog voska mirišu na kokos. Zapravo kokosov vosak nema miris, jer se u procesu rafinisanja on gubi.

Zbog svog blagog i neutralnog mirisa, kokosov vosak veoma dobro prihvata eterična i mirisna ulja jer svojim mirisom ne utiče na željenu aromu. Takođe, pošto je kokosov vosak izbeljen u procesu rafinisanja, veoma je zahvalan za bojenje i ukrašavanje, jer dobro i verno prikazuje boje. Kokosov vosak je belo slikarsko platno za proizvođača mirisnih sveća.

Kokosov vosak se brzo topi, što može biti prednost ili mana, u zavisnosti od namene.

Kako se kokosov vosak brzo topi, za proizvodnju sveća od kokosovog voska je potrebno manje vremena. Ali, iz istog tog razloga i same mirisne sveće od kokosovog voska kraće traju i brže se tope. Zbog ovoga se kokosov vosak najčešće koristi za sveće u posudama, nikako za sveće u kalupima.

Takođe, mana ove vrsta voska jeste njegova cena, koja je previsoka za prosečnog ljubitelja mirisnih sveća, naročito ako uzmemo u obzir dužinu trajanja.

Palmin vosak

Palmin vosak je prirodni vosak koji se dobija od palminog ulja, poznat je još i kao “carnauba” vosak. Dobija se ekstrakcijom ulja iz palminog lišća koje rastu u tropskim predelima poput Južne Azije i Brazila. Dobijeno palmino ulje se steriliše, filtrira i potom se procesom hidrogenizacije dobija vosak žute boje, pogodan za proizvodnju sveća.

Palmin vosak ima visoku temperaturu topljenja, koja varira između 82° C i 86° C. Visoka temperatura topljenja doprinosi dugom trajanju sveća napravljenim od ove vrste voska. Palmin vosak se ne rastapa tokom vrućih letnjih dana, već lako zadržava eterična ulja u sebi. Takođe, palmin vosak je čisto biljnog porekla, pa je pogodan i za vegane.

Iako ima mnogobrojne benefite i kvalitete, ipak postoji jedan problem vezan za palmin vosak. Proizvodnja palminog voska zahteva krčenje tropskih šuma i uništavanje životne sredine, kako bi se napravile plantaže palminog drveta, čime se povećava koncentracija ugljen dioksida u atmosferi.

Iako se ovaj proizvod smatra veganskim, okolnosti pod kojima se on proizvodi su protiv principa za koje se vegani zalažu, između kojih je i očuvanje životne sredine.

Neka Vam ova informacija bude u glavi kada budete želeli da sebi priuštite mirisne sveće od palminog voska.

eco glow mirisna sveca featured

Vosak od uljane repice

Vosak od uljane repice iliti “canola” vosak je nešto novija opcija u odnosu na druge vrste voskova. Dobija se iz žutog cveta uljane repice, koja se uglavnom uzgaja u Evropi.

Dobra karakteristika ove vrste voska jeste to što je ekološki prihvatljiva.

Vosak od uljane repice se topi na niskoj temperaturi, tako da će miris iz ovakve sveće biti blag i prijatan, ali neće predugo trajati.

Bilo kako bilo, pčele obožavaju cvetove uljane repice, tako da i mi dajemo našu preporuku za ovu vrstu voska.

Gel vosak

Gel vosak za mirisne sveće zapravo nije vosak. Dobija se kombinacijom smole i mineralnih ulja. Sličan je drugim vrstama voska u pogledu topljenja i zadržavanja mirisa. Razlika u odnosu na druge vrste voskova je u prozorinosti, što ovim svećama daje potpuno drugu dimenziju i izgled. Gel vosak se često koristi kako bi imitirao vodu ili neke druge tečnosti poput piva ili vina u nekim egzotičnim i dekorativnim svećama.

Gel vosak se najčešće koristi za votivne ili sveće u posudama. Tvrđe varijante gel voska se koriste za salonske ili sveće iz kalupa.

Sojin vosak

Sojin vosak je svakako naš omiljeni vosak za proizvodnju prirodnih mirisnih sveća. Sojin vosak je potpuno prirodan i pogodan za vegane. Sojin voska se dobija u procesu hidrogenizacije ulja iz sojine sačme, i smatra se ekološkom alternativom u poređenju sa tradicionalnim vrstama voskova i parafinom.

Po svojoj ceni, vosak od soje je konkurentan sa pčelinjim voskom, a na nekim tržištima je čak i jeftiniji.
Zbog toga je sojin vosak dobar izbor za pravljenje mirisnih sveća koje se mogu lako priuštiti, a pri tome su zdrave i ne zagađuju životnu okolinu.

Sojin vosak veoma dobro vezuje eterična ulja, koja u kombinaciji sa prirodnom i prijatnom aromom voska čine dobitnu kombinaciju.
Sveće od sojinog voska sporo gore i imaju čist plamen, što ih izdvaja od drugih mirisnih sveća.

Naša tajna jeste da mirisne sveće koje proizvodimo pravimo isključivo od čistog sojinog voska i ne mešamo ga ili kombinujemo sa drugim voskovima.

Na taj način sigurni smo da će krajnji korisnik uvek imati jednako prijatno iskustvo, svaki put kada koristi naše mirisne sveće.

Kako prepoznati prave sveće od sojinog voska?

Tvoji omiljene

Prirodne mirisne sveće

Ukoliko želite da pogledate sve naše prirodne mirisne sveće posetite našu prodavnicu.

Zaključak

U ovom tekstu prikazili smo Vam koliko različitih vrsta sveća i različitih vrsta voskova postoji.
A mogućnosti i kombinacije su veoma velike.

Kakogod, preporučejemo da prilikom odabira mirisnih sveća uzmete sve ove faktore u obzir, jer i mala izmena u vrsti voska koja se koristi za proizvodnju sveća, može drastično uticati na njen kvalitet i dugotrajnost.

Mirisne sveće iz naše radionice dolaze u ekološkoj ambalaži, sadrže isključivo prirodna eterična i mirisna ulja, kvalitetan fitilj i čisti sojin vosak. Nije nam teško.

Zdrava priča.

S osmehom,
Balavander

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Korpa
    Vaša korpa je prazna