sojine svece

Zašto sojin vosak umesto parafinskog?

Ukoliko do sada niste imali priliku da koristite mirisne sveće napravljene od sojinog voska, ili kraće sojine sveće,  umesto tradicionalnih parafinskih mirisnih sveća, propustili ste priliku da učinite nešto lepo za svoj nos, novčanik ali i zdravlje.

U stvari, sojine sveće su mnogo bolja opcija od tradicionalnih sveća iz mnogih razloga.

Sojin vosak se dobija iz semenki soje (sojina sačma), tj. iz ulja ovih semenki koji postaje čvrst na sobnoj temperaturi.

U procesu dobijanja sojinog voska, sojina sačma se čisti, ljušti i melje u ljuspice. Procesom hidrogenacije od sojinog ulja dobija se vosak, a ostaka se koristi za ishranu životinja.

Prilikom hidrogenacije, pesticidi i herbiciti koji su možda korišćeni u gajenju soje na farmi, lako se uništavaju, tako da u finalnom proizvodu nema ostataka štetnih materija.

Sojin vosak u sebi ne sadrži materije veštačkog porekla, što ga čini mnogo boljom alternativom u odnosu na staromodni parafinski vosak, koji se inače pravi od petroleja ili nafte i pritom ispušta štetne materije u vazduh tokom sagorevanja.

Sojin vosak nije toksičan, što ga čini boljim i za životnu sredinu, ali i za naše zdravlje.

Parafin sadrži benzene

Veliki broj poznatih i mainstream brendova mirisnih sveća koristi u svojim svećama parafinski vosak. Kao što smo spomenuli, parafinski vosak se dobija kao nusproizvod prilikom prerade petroleja iliti nafte. Kao što već znamo nafta nije obnovljivi resurs, i samim tim cena parafinskog voska polako raste i postaje ekonomski neisplativa.

Potvrđeno je da parafinski vosak ispušta štetne čestice prilikom sagorevanja. Možete pročitati više o ovoj temi u sledećem istraživanju.

Istraživanje na Univezitetu u Južnoj Karolini, 2009. godine potvrdilo je da parafinski vosak ispušta supstancu koja se naziva benzen, koji se smatra izrazito kancerogenom supstancom.

Isto istraživanje pokazalo je da sojin vosak nema nikakve slične neželjene efekte.

Sojin vosak je bezbedan za životnu okolinu

Kao što znamo, sojin vosak se pravi od semenki soje. Smatra se da je ova vrsta voska obnovljiv resurs i da nema negativan uticaj na životnu sredinu.

Sa druge strane, parafin, tj. petrolej nije obnovljiv resurs.

Ukoliko ste trudni ili imate malu decu ili kućne ljubimce, razmislite da li je parafinski vosak najbezbednija opcija što se tiče zdravlja.

Takođe izbegavajte mirisne sveće koje ne ističu tačan sastav i poreklo svojih sastojaka.

Sojin vosak se lako čisti

Sojin vosak ne ostavlja masne fleke kao npr. parafinski vosak.

Lako se može očistiti vodom i običnim sapunom, što je dobra stvar ukoliko želite da iskoristite posudu ili čašu nakon korišćenja sveće.

Na ovaj način podstiče se mogućnost recikliranja ambalaže i smanjuje zagađenje životne sredine.

Sojin vosak sporije sagoreva

Istraživanjima i raznim eksperimentima utvrđeno je da parafinski vosak se topi i sagoreva na temperaturama od 46° do 68° C.

Za razliku od njega, sojin vosak se topi i sagoreva na temperaturi od 70° do 82° C

Prostom matematikom možemo zaključiti da sojin vosak traje duže od 30% – 50%, što značajno utiče na ekonomsku isplativost.

Sojin vosak sagoreva čistije

Kako je sojin vosak dobijen od prirodnih materija, čistije sagoreva u odnosu na parafinski vosak.

Uobičajeno je da se ljudi žale na glavobolju, ukoliko borave u prostoriji gde su upaljene parafinske mirisne sveće. Ovo često nije zbog samog mirisa ili parfema koji se često koristi u ovakvim svećama, već zbog hemikalija koje parafinski vosak sagorevanjem ispušta u vazduh.

Sojin vosak daje lepši miris

Eterična ulja koje koriste za pravljenje mirisnih soja sveća imaju bolju iskorišćenost.
Iz razloga što sojin vosak sporije i postepeno sagoreva, eterična ulja uspevaju da odaju jači miris i ne sagore od prevelike toplote.

Na taj način iskorišćenost eteričnih ulja je maksimalna.

Parafinski vosak se brže topi i dostiže veće temperature u kraćem vremenskom roku, što kao posledicu ima da eterična ulja sagore u zbog naglog temperaturnog skoka, što je neiskorišćeni resurs. Iz tog razloga mnogi proizvođači mirisnih sveća od parafinskog voska, čak ne koriste eterična ulja, već parfeme. Parfemi su supsance veštačkog porekla koje bolje podnose toplotu, ali uopste nisu zdravi za nas, a naročito za decu i trudnice.

Zaključak

Pokušali smo da Vam kroz konkretne primere dočaramo osnovne razlike između sojinog voska i ostalih tradicionalnih voskova koji se koriste u proizvodnji mirisnih sveća.

Od snažnijeg mirisa, do čistijeg i zdravijeg sagorevanja, sojine sveće su možda nešto što će Vam se dopasti kao ozbiljna i zdrava alternativa, tradicionalnim mirisnim svećama.

Šta mislite o tome?
Da li ste probali sojine sveće?

S osmehom,
Balavander

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Korpa
    Vaša korpa je prazna