Besplatna dostava za kupovinu iznad 3000 din.

Jezik

Zašto prirodni sapuni?

Prirodni sapuni – Ukoliko Vas zanima odgovor na pitanje šta je toliko fascinantno i važno u vezi sa prirodnim sapunima na pravom ste mestu. U nekoliko sledećih pasusa ćemo pokušati da Vam približimo njihovu vrednost i lepotu
priče koja stoji iza njih.

Prvo pitanje koje nam se nameće kao proizvođačima prirodnih sapuna je: “Zašto da kupim prirodni sapun, kada mogu da kupim sapun u supermarketu po mnogo nižoj ceni?”. Ukoliko stvari gledamo donekle površno, složićemo se sa tim i staviti kiseo osmeh na lice. Ali, hajde da zaronimo malo dublje u priču pogledamo stvari iz jednog drugog, nešto humanijeg ugla.

Prirodni sapuni se prave od potpuno prirodnih sastojaka, bez dodatka hemikalija, aditiva, GMO supstanci, konzervanasa i sličnih stvari koje nosi moderno doba.
Proizvodnja sapuna se vrši ručno u malim serijama, koje su malo unikano umetničko delo za sebe, ali da to stavimo na stranu i da pređemo na stvar.
Sastojci u prirodnim sapunima su isključivo biljnog porekla i sastoje se od odabira prirodnih nerafinisanih baznih ulja i butera, zatim eteričnih ulja koja daju aromu i prirodnih biorazgradivih boja. (“heavy breathing in vegan“)

Iako je proizvodnja takoreći primitivna, što se tiče industrijskih standarda i postrojenja, prirodni sapuni se prave u dezinfikovanim prostorijama i pomoću sterilisanog alata, što ih čini bezbednim i zdravim za svakodnevnu upotrebu.

Do savršene recepture se ne dolazi putem interneta, kao što bi neki pomislili, već je to u velikoj meri tačno izračunata formula, do koje se dolazi uz mnogo napora, probnih pokušaja, modifikacija i strpljenja. Svaka receptura se posebno testira, pre nego što ode na “police”.
Za proizvodnju jedne serije sapuna potrebno je nekoliko sati rada, u zavisnosti od zahtevnosti recepta, posle čega ide proces sušenja koje traje nekoliko nedelja, a zatim sečenje, ukrašavanje, pakovanje, itd. Znači dosta rada i strpljenja.

Ok. Čemu to sve vodi i da li toliki trud vredi nečemu?

Za proizvodnju kvalitetnog prirodnog sapuna se koriste relativno skupi sastojci i potrebno je dosta vežbe i umeća da ta smeša ulja na početku procesa, na kraju postane nešto čvrstog agregatnog stanja, a pritom lepo miriše, štiti Vašu kožu, a pritom ne zagađuje životnu sredinu. (Zvuči šašavo.)

Prirodni sapuni i priroda i društvo

Prirodni sapuni, kao što smo već ranije ustanovili, se prave isključivo od sastojaka koji su došli iz prirode. Neki od njih dolaze u obliku nerafinisanih ulja dobijenih hladnim ceđenjem ili hidrolacijom, dok drugi dolaze u obliku biljnih butera. S toga, možemo reći da su oni mnogo bezbediniji od industrijskih sapuna, što se tiče zagađenja životne sredine.
Svi sastojci su biorazgradivi i nemaju negativan uticaj na svet oko nas.
Ako tome pridodamo da se sva proizvodnja izvršava ručno i da za to ne trošimo naftu za postrojenje i GW električne energije, štetne hemikalije i konzervanse možemo biti prilično zadovoljni dobijenim rezultatom. (Pa to zapravo radi.)

Prirodni sapun kao finalni proizvod se smešta u biorazgradivo pakovanje, bez upotrebe plastike i tako pronalazi put do svog krajnjeg korisnika.

Osnovne karakteristike i benefiti

Da se ponovo dotaknemo ekonomskog aspekta i osobina prirodnih sapuna – Prirodni sapun traje duže i sporije se topi od industrijskog sapuna.

Nastavimo dalje o benefitima koje ima po ljudsko zdravlje:

Naša koža održava svoju pH vrednost na nivou od 4.7 do 5.5.
Kako bi slikovito objasnili pH vrednost prirodnih sapuna, njihova pH vrednost je približna onoj koju koža ima na licu ispod očiju, gde je koža vrlo osetljiva. Iz toga proizilazi da upotrebom prirodnih sapuna održavate i ne narušavate prirodnu pH vrednost Vaše kože i ne utičete na kiselost, čime nećete poremetiti rad i ciklus ćelija kože i potkožnih žlezda. Ovo je vrlo bitna stvar jer generički industrijski sapuni ne rade na ovaj način.
Naravno, složićemo se,  nekim osobama ne smeta da koriste svakodnevno industrijske sapune, ali to ne znači da se njihova koža ne bori i opterećuje sa hemikalijama i veštačkim mirisiam i bojama u njima. Ovo sve dovodi do bržeg starenja kože, ako posmatramo ovaj aspekt na duže staze. (Zamor materijala.)

Svi prirodni sapuni imaju antibakterijsko i antispetička dejstva, a u zavisnosti od konkretne recepture mogu da imaju i različita lekovata svojstva.
U zavisnosti od konkretne recepture koriste se za hidrataciju kože, za podsticaj generisanja novih ćelija kože i podmlađivanje, za smirivanje iritacija kože, ekcema, akni, psorijaze.

Dodaci čistih eteričnih ulja, osim što dodaju miris, potpamažu ova osnovna svojstva prirodnih sapuna, dodaju i benefite aromaterapije u celokupni paket. Udisanje eteričnih ulja je fenomen star skoro 6000 godina. Različita eterična ulja imaju različita delotvorna dejstva u aromaterapiji od opuštanja i relaksacije do tretmana i pročišćavanje disajnih organa.

Dakle... Povratak prirodi!

Prirodni sapuni su moderniji i estetski prijemčljiviji oblik onoga što se koristilo u ne tako dalekoj prošlosti širom sveta. Dolaskom industrije i serijske proizvodnje, kvalitet je preusmeren u kvantitet i kapital.

Prirodni sapuni su odlična opcija za osobe kojima je stalo do ličnog zdravlja i okoline u kojoj žive, kao i za one koje podržavaju lokalne biznise i malu privredu.

Da li biste zamenili industrijski sapun, prirodnim i ručno pravljenim sapunom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *