prirodni sapuni bez sls

Zašto prirodni sapuni bez hemikalija?

Da li imate naviku da pročitate sastojke kozmetičkih proizvoda koje koristete svakog dana?

Ukoliko koristite nešto od kozmetičkih proizvoda koje je lako pronaći na policama u supermarketima (sapuni, gelovi za tuširanje, šamponi), velika je verovatnoća da se na poleđini, sitnim slovima krije i nešto što se zove SLS i što je izuzetno štetno za naše zdravlje.

Rešenje za ovaj problem je jednostavno: prirodna kozmetika i prirodni sapuni.

Malo je poznato da se Sodium Lauryl Sulphate iako se obično dobija iz palminog ulja, koristio kao odmašćivač motora i mehanike u periodu tokom Drugog svetskog rata, zbog toga što je vrlo efikasno uklanjao mast, ulje i nečistoće.

Ova supstanca se prvo pojavila u proizvodu koji se zvao “Gunk”, koji se reklamirao kao sredstvo za odmašćivanje i čišćenje motora. Ovaj proizvod i dalje postoji i može se pronaći u mahaničarskim radnjama.

sls

Ubrzo potom, kada se raščulo kako SLS efikasno uklanja masti i ulja, svoje mesto je  pronašao i u industriji deterdženata za pranje veša i kućne hemije. Sve dok svoje mesto nije pronašao i u proizvodima lične kozmetike iz razloga što stvara veliku količinu pene i sapunice, što daje utisak efikasnog čišćenja.

Kao što se na kraju ispostavlja, ova supstanca je bila previše dobra da bi bila istinita, naime, SLS  osim što uklanja nečistoće sa naše kože, ukljanja i prirodna ulja koja su neophodna za balansiran i normalan rad ćelija kože.

Dugotrajnim izlaganjem kože ovakvim tretmanima, koža postaje suva i sklona infekcijama i pojavi ekcema i drugih kožnih oboljenja.

Ali zašto se SLS onda i dalje koristi u sapunima i kozmetici?
Zato što je jeftin, i to je jedini i ujedno poražavajući razlog.

Uklanja prirodna ulja sa kože

Ovaj “odmašćivač” uklanja sve ničistoće, mast i ulje sa kože. Ovo na prvi pogled zvuči kao pozivitvna stvar, ali treba znati da koža sama proizvodi prirodno ulje, tzv. sebum, koji stvara zaštitni sloj i štiti kožu od spoljnih faktora.

Kada koristimo sapune koji sadrže ovu hemikaliju, osim što sa kože uklanjamo nečistoće, uklanjamo i ovaj vrlo značajan sloj prirodnih ulja, koji predstavlja prvu liniju odbrane protiv kožnih oboljenja i infekcija.

Izaziva iritacije i upale

Naučno je potvrđeno da SLS iritira kožu. Ukoliko dođete direktno u dodir sa ovom hemikalijom, na koži će se pojaviti iritacije nalik na ekcem.

Svakodnevnim korišćenjem proizvoda koji u svom sastavu imaju ovu štetnu hemikaliju, ostavljaju dugotrajne posledice na našu kožu. Uklanjanjem prirodnog sebuma sa kože, dovodi do poremećaja rada ćelija i lojnih žlezda koji se nalaze u koži. U zavisnosti od tipa kože, ovo može dovesti do sledećih problema:

 • Lojne žlezde će pokušati da nadomeste nedostatak sebuma i zbog toga će početi da luče više ulja nego što je očekivano. Ovaj višak ulja se gomila u gornjim slojevima kože, što može dovesti do problema sa pojavom akni i masnom kožom.

 • Lojne žlezde neće registrovati nedostatak sebuma i nastaviće da proizvode uobičajenu količinu prirodnog ulja. Ali, pošto korišćenjem proizvoda sa SLS-om uklanjamo ovaj zaštitni sloj, koža će vremenom postati suva, ispucana i biće pogodna za stvaranje raznih osipa i iritacija.

Kao što SLS možemo pronaći u industrijskim sapunima i gelovima za tuširanje, možemo ga pronaći i u raznim komercijalnim šamponima. Razna istraživanja su pokazala da prelazak na korišćenje prirodnog šampona bez hemikalija, kod ispitanika primećuju pobošljanja u rastu i kvalitetu kose.

Objašnjenje za ovu pojavu je vrlo jednostavno, SLS iritira teme, što slabi koren dlake i onemogućuje joj normalan rast i razvoj.

Jedno pravilo koje se primećuje u današnjoj kozmetičkoj industriji je: “Što je jeftiniji proizvod, to ima više SLS-a u sebi.”. Računica je jednostavna. Zbog toga kupovina i korišćenje jeftinih kozmetičkih proizvoda i nije najpemetnija stvar koju možete da učinite za svoje zdravlje. Uvek čitajte sastav proizvoda, pa čak i onih skupih i “lepo upakovanih”.

Povećava propusnu moć kože

SLS se takođe koristi u raznim medicinskim proizvodima, zbog toga što povećava brzinu kojom koža može da upije lek.

SLS ustvari iritira sluzokožu unutar stomaka, zbog čega lek brže dospeva u krvotok i brže deluje. Ovo i nije toliko loše, jer se određeni lek uzima svesno da bi rešio neki problem i ne koristi sve iznova i iznova svakog dana.

Kada je reč o nanošenju SLS na kožu, efekat je potpuno suprotan. SLS konstantno isušuje našu kožu i time stvara, nekada čak i nevidljive iritacije na koži, koje ustvari omogućuju raznim toksinima i štetnim materijama iz okruženja da dospeju u naš organizam.

Štetan je za oči

SLS je štetan za oči. Ovo je naročito važno kada pričamo o deci i bebama. SLS je prisutan u mnogim proizvodima namenjenim za negu dece i beba (kupkke, dečiji šamponi, sapuni za bebe).

SLS stvara oštećenja u proteinima koji se nalaze u oku. Zbog toga je jako važno da ne koristimo proizvode koji sadrže SLS za negu dece i beba, jer posledice u o tom slučaju nije moguće lako ispraviti.

Kao što vidite, SLS i nije baš sastojak koji želimo da vidimo u kozmetičkim proizvodima koje koristimo. Najveći problem je u tome što je prisutan u mnogobrojnim proizvodima jer utiče na njihovu nisku cenu. Kao što znamo velikim kompanijama je od interesa profit, a ne Vaše i naše zdravlje.

Razmislite o tome, kada budete čitali sastav svog omiljenog sapuna, gela za tuširanje ili šampona.

Šta je SLS?

SLS je skraćenica za Sodium Lauryl Sulphate, koji se zapravo javlja pod više različitih imena, ali jednake hemijske formula. Ovu hemikaliju možete prepoznati još po sledećim imenima:

 • Sodium Dodecyl Slulphate
 • Sodium Monolauryl Sulphate
 • Hydrogen Sulphate
 • Sodium Deodecanesulphat

SLS je surfaktant. Sastoji se ugljvodononika (palmino ulje, kokosovo ulje ili benzin) koji se spaja obično sa sumpornom kiselinom i alkalnim elementom (natrijumum  hidroksid).

Sufraktant je hemikalija koja smanjuje tenziju i trenje između neka dva materijala. 

Glavni razlog zašto se ova hemikalija koristi jeste čišćenje, jer se ponaša kao odmašćivač. Ovo znači da lako rastvara masti i ulja, čime se one lakše čiste i ispiraju vodom.

Sodium Lauryl Sulphate je sintetički deterdžent koji je osmišljen kao zamena za sapun.

Tokom Drugog svetskog rata, tačnije februara 1942, usled nedostatka hrane, uvedena je strogo ograničenje proizvodnje sapuna. Ova odluka je donešena kako bi se prirodna ulja i masti sačuvale za proizvodnju hrane i sprečili rizici od gladi stanovništva. Zbog toga su tadašnji proizvođači morali da pronađu drugo rešenje i zamene postojeće sirovine nečim drugim.

Tokom tog perioda (od 1942 – 1949), sintetički deterdženti su pronašli svoj put u proizodnji sapuna i kozmetičkih preparata.

Nakon što se rat završio, proizvodnja sapuna se nikada više nije vratila na prvobitni način, jer je industrija shvatila da na ovaj način svakako ostvaraju veći profit, usled izbacivanja skupih sirovina iz svojih receptura.

Od čega se sastoji SLS?

 • Natrijum hidroksid – alkalni deo hemikalije. Njegova pH vrednost je 12. Ova supstanca dolazi u obliku soli. Moguće ju je proizvesti i prirodnim putem ispiranjem pepela. Tradicionalno se koristi u proizvodnji sapuna.
 • Sumporna kiselina – jedna od najsnažnijih kiselina poznate čoveku, njena pH vrednost je 1. Ova kiselina je mnogo snažnija i opasnija od prirodnih kiselina, koje se koriste u proizvodnji prirodnih sapuna. Takođe, njena rasprostranjenost i dostupnost utiče na njenu nisku cenu.
 • Ugljovodonik – njegova primena se razlikuje u zavisnosti od tehnologije proizvodnje, ali je činjenica da se on dobija kao sporedni proizvod prerade nafte ili prilikom prerade palminog i kokosovog ulja.
SLSautoprimer2

Šta je SLES?

SLES je skraćenica za hemikaliju koja se naziva Sodium Laureth Sulphate. Ova supstanca se dobija preradom SLS-a, procesom koji se naziva etoksilacija.

Etoksilacija je proces gde etilen oksid reaguje sa osnovom, čime joj smanjuje oštrinu. Ovaj proces se često koristi kod surfaktanata u kozmetičkoj industriji.

Etilen oksid je gas bez boje i slatkastog mirisa. Najčešće se koristi u proizvodnji drugih hemikalija poput SLES-a ili antifriza. Takođe, može se koristiti kao pesticid ili kao sterilizator, zbog njegove sposobnosti da uništava DNK ćelije. Zbog ovih svojstava nalazi se i na listi kancerogenih supstanci.

SLES je nežniji po kožu u poređenju sa SLS-om, ali su u suštini veoma slični što se tiče sposobnosti čišćenja.

SLES je poboljšana verzija SLS-a koja je pronašla široku primenu u kozmetičkoj industriji i koristi se za pravljenje sapuna, šampona, gelova za tuširanje, tečnih sapuna za pranje ruku i paste za zube.

I SLS i SLES se koriste kako bi se dobila bogatija pena i mehurići. Zbog toga se često koriste i u preparatima za brijanje ili u mirisnim kupkama.

Od čega se sastoji SLES?

 • Natrijum hidroksid – alkalni deo hemikalije. Njegova pH vrednost je 12. Ova supstanca dolazi u obliku soli. Moguće ju je proizvesti i prirodnim putem ispiranjem pepela. Tradicionalno se koristi u proizvodnji sapuna.
 • Sumporna kiselina – jedna od najsnažnijih kiselina poznate čoveku, njena pH vrednost je 1. Ova kiselina je mnogo snažnija i opasnija od prirodnih kiselina, koje se koriste u proizvodnji prirodnih sapuna. Takođe, njena rasprostranjenost i dostupnost utiče na njenu nisku cenu.
 • Ugljovodonik – njegova primena se razlikuje u zavisnosti od tehnologije proizvodnje, ali je činjenica da se on dobija kao sporedni proizvod prerade nafte ili prilikom prerade palminog i kokosovog ulja.

 • Etilen oksid – bezbojan gas koji se koristi u proizvodnji drugih hemikalija, kako bi im umanjio oštrinu. Nalazi se na listi kancerogenih supstanci.

Šta znači SLS/SLES free?

Verovatno ste na nekim kozmetičkim proizvodima primetili oznaku “SLS free” ili “SLES free”. Razlog za ovo je što ove hemikalije imaju veoma lošu reputaciju zbog štetnih efekata koje smo već pomenuli.

Oznaka “SLS & SLES free” označava da odrađeni proizvod ne sadrži ove navedene hemikalije. Problematično je što ova oznaka ne garantuje da proizvod ne sadrži neke druge sulfate koji imaju slične osobine i svojstva. Marketing u kozmetičkoj industriji znači sve.

Uvek čitajte sastav na poleđini proizvoda, pre nego što ga kupite.

Neke od hemikalija koje se koriste u marketinške svrhe i zavaraju nepažljive kupce, a ponašaju se gotovo identično kao SLS i SLES su:

 • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
 • Cocamidopropyl Betaine
 • Sodium cocosulfate
 • Lauramidopropyl Betaine
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Sodium Lauroyl Sarcosinate

Postoji izuzetno veliki broj ovakvih hemikalija, koje velike hemijske kompanije razvijaju, kako bi zaobišle ove kriterijume, a zadržale ekonomsku isplativost.

Istina je da sve ove hemikalije suštinski imaju vrlo sličnu hemijsku formulu kao SLS i nikad ne mogu zameniti kvalitet koji nude prirodni proizvodi i potpuno prirodna kozmetika.

Jedno jednostavan savet kojim možete da se vodite prilikom odabira kozmetike je: “Ukoliko ne umeš da pročitaš sastav, vrlo verovatno da to ne želiš ga ni na svojoj koži.

slsautoprimerautoproizvoda
Primer proizvoda koji sadrži SLS

Gde nećete pronaći SLS/SLES?

Iz našeg ugla gledanja, kada pričamo o pravoj prirodnoj kozmetici, to nije samo “fraza” i marketinški trik, koji se koristi kako bi se privukli kupci i ostvario brzi profit.

Uvek obraćajte pažnju na poznate fraze koje se serviraju na pakovanjima proizvoda, poput SLS free, vegan, GMO free, silicone free, paraben free, najprodavaniji, izbor potrošača i slično,
jer to ne znači da ne sadrže sastojke koji mogu biti štetni za naše zdravlje.

Prirodna kozmetika predstavlja čvrst stav i odlučnost, da se krajnjem kupcu ponudi najkvalitetniji mogući proizvod, bez bilo kakvih trikova i prećutnih detalja.

Naši proizvodi i naši prirodni sapuni su testirani i označeni kao bezbedni za korišćenje, te možete biti sigurni da je sastav naznačen na svakom proizvodu tačan.

Znamo, da se poverenje ne gradi preko noći.

Zbog toga obratite pažnju na svoje zdravlje i čitajte sastav proizvoda. Na kraju ćete vremenom sami proceniti šta je najbolje za Vas.

prirodni sapun zelene glina
Prirodni sapuni bez hemikalija

Zaključak

Ukoliko do sada niste bili svesni da za čišćenje kože koristite i sredstvo za odmašćivanje motora i ta informacija Vam se ne dopada, možda je sada pravo vreme da se okrenete prirodnim sapunima i prirodnoj kozmetici i Vašoj koži pružite negu koju zaslužuje.

Više o asortimanu pronađite u našoj prodavnici i uverite se zašto su prirodni sapuni bez hemikalija najbolja stvar za Vašu kožu. 

S osmehom,
Balavander

Obradujte sebe

Obradujte sebe prirodnom kozmetikom koju zaslužujete.

2 reference na “Zašto prirodni sapuni bez hemikalija?”

 1. Članak: Kako prirodni sapuni neguju kožu? - Balavander Cosmetics

 2. Članak: Sapun za kosu ili čvrsti šampon za kosu? - Balavander Cosmetics

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
  0
  Korpa
  Vaša korpa je prazna