Besplatna dostava za kupovinu iznad 3000 din.

Jezik

Berba lavande – Kada se bere lavanda?

Lavanda se obično bere u kasno leto ili rano jesen, zavisno od podneblja i vrste lavande. Idealno vreme za branje lavande je kada su pupoljci otvoreni i cvetovi počinju pokazivati boju, ali još uvek nisu u potpunosti otvoreni. To obično znači da je vreme berbe negde između jula i septembra, zavisno od geografske lokacije.

Prilikom branja lavande, seče se stabljika iznad lišća biljke. Obično se secira stabljika oko 5 cm iznad lista, što omogućava da ostatak biljke nastavi normalan rast i razvoj.

Kada seckate stabljiku lavande, potrudite se da koristite oštre makaze za rezanje kako biste dobili čist i precizan rez. Oštar rez pomaže u smanjenju oštećenja biljke i olakšava dalji rast.

Važno je takođe imati na umu da treba izbegavati sečenje previše nisko, blizu baze biljke. Ostavljanje dovoljno visine stabljike omogućava da biljka ostane zdrava i očuva svoju strukturu.

Prilikom branja lavande, posebno pazite da ne oštetite preostale pupoljke i cvetove koji će nastaviti da cvetaju na biljci. Pazite da ne povučete ili povredite ostatak biljke dok sečete stabljike.

Najbolje je imati nežan i pažljiv pristup tokom branja lavande kako biste maksimalno iskoristili cvetove i očuvali zdravlje biljke za budući rast

Kako prepoznati kada je lavanda spremna za berbu?

Da biste prepoznali kada je pravo vreme za berbu lavande, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora:

 1. Faza cvetanja: Pogledajte pupoljke i cvetove lavande. Idealno vreme za branje je kada su pupoljci otvoreni i cvetovi počinju pokazivati boju. Cvetovi trebaju biti delimično otvoreni, ali ne i potpuno razvijeni.

 2. Boja cvetova: Cvetovi lavande trebaju imati intenzivnu boju koja je karakteristična za tu vrstu. Na primer, većina sorti lavande ima plavičastu boju cvetova, ali postoje i druge varijante sa ružičastim ili belim cvetovima. Kada cvetovi dostignu željenu boju, to je znak da je lavanda spremna za branje.

 3. Miris: Lagano trljajte cvetove lavande prstima i proverite miris. Ako se intenzivan miris lavande širi u vazduhu, to je još jedan pokazatelj da je lavanda spremna za branje. Miris je važan indikator koncentracije etarskog ulja u cvetovima, što je ključni faktor za kvalitet lavande.

 4. Vreme godine: Lavanda obično cveta u kasno leto ili rano jesen, pa obratite pažnju na sezonske promene. U zavisnosti od vaše lokacije i klime, možete pratiti redovne cikluse rasta i cvetanja lavande kako biste odredili najbolje vreme za branje.

Sve ove karakteristike mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste lavande i lokalnih uslova, pa je najbolje konsultovati se sa lokalnim uzgajivačima lavande ili poljoprivrednim stručnjacima kako biste dobili specifične smernice za vašu regiju.

polje-lavande

Berba lavande za ulje ili sušenje?

Kada je u pitanju branje lavande za proizvodnju ulja ili sušenje, postoji razlika u vremenu branja.

Za proizvodnju ulja od lavande, idealno vreme za branje je kada su pupoljci otvoreni, ali cvetovi još uvek nisu u potpunosti otvoreni. U tom trenutku, koncentracija eteričnih ulja u cvetovima je najviša, što daje najbolji kvalitet ulja. Ovo obično pada negde između jula i avgusta, u zavisnosti od geografske lokacije i vrste lavande koju uzgajate. Važno je da berete lavandu u suvom vremenu kako biste izbegli da vlaga utiče na kvalitet ulja.
Posmatrajte žbun lavande, ukoliko 50% stabljika na žbunu ima otvoren cvet, lavanda je sprema za branje i pripremu za destilaciju.

Ukoliko želite da koristite lavandu u kulinarske svrhe ili za sušenje, najbolje je lavandu brati kada je oko 20% cvetova otvoreno.

Kada je u pitanju sušenje lavande za upotrebu u dekorativne svrhe, poput izrade suvenira, mirisnih jastučića ili vrećica, najbolje je brati lavandu kada su cvetovi potpuno otvoreni. To je obično kasnije u sezoni, kada su cvetovi lavande u punom cvatu i pokazuju intenzivnu boju. Berite lavandu kada je vreme suvo, kako biste izbegli da vlaga izazove truljenje tokom procesa sušenja.

Važno je imati na umu da se tačno vreme branja može razlikovati u zavisnosti od sorte lavande, podneblja i specifičnih zahteva proizvodnje. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lokalnim uzgajivačima lavande ili stručnjacima za biljnu proizvodnju kako biste dobili najtačnije informacije o vremenu branja lavande za određenu svrhu.

kadaautoseautobereautolavanda1
Prerano za branje
kadaautoseautobereautolavandaauto2
Branje za dekorativne svrhe
kadaautoseautobereautolavandaauto3
Branje za ulje

Šta je potrebno za branje lavande?

Lavanda, omiljeni cvet sa svojim prepoznatljivim mirisom, zahteva posebnu pažnju kada je vreme za berbu. Pravilno vreme za branje lavande može biti presudno za postizanje najboljeg kvaliteta eteričnih ulja i sušenih cvetova. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali najbolje strategije za branje lavande i kako da izvučete najviše iz ove predivne biljke.

Optimalno vreme za branje lavande zavisi od vrste i svrhe branja. Opšte pravilo je da se lavanda bere kada su pupoljci na pola otvoreni, ali još uvek svetli i puni boje. Ovaj trenutak obično dolazi tokom letnjih meseci, obično od sredine do kasnog jula do avgusta, u zavisnosti od geografskog područja i vrste lavande.

Ako želite da sakupite cvetove za pravljenje eteričnih ulja, idealno je da berbu obavite rano ujutru, kada je koncentracija ulja najviša. Pažljivo odsecite cvetne glavice koristeći oštre makaze ili škare. Ovaj postupak će vam omogućiti da sačuvate esenciju lavande za buduću upotrebu u aromaterapiji, masažama i drugim kozmetičkim proizvodima.

S druge strane, ako nameravate da osušite lavandu za dekorativne ili aromatske svrhe, berbu treba obaviti u fazi kada većina pupoljaka na cvetnoj stabljici otvori. Cvetne glavice treba vezati u male snopove i okrenuti ih prema dole na suvom i tamnom mestu kako bi se omogućilo ravnomerno sušenje.

Važno je napomenuti da je kvalitet branja ključan za dobijanje najboljih rezultata. Obratite pažnju na vremenske uslove – izbegavajte berbu tokom vlažnih dana kako biste sprečili razvoj plesni i truleži. Takođe, berite samo zdrave i nezaprljane cvetne glavice kako biste obezbedili čistu i visokokvalitetnu lavandu.


Za branje lavande možete koristiti nekoliko osnovnih alata:

 1. Makaze za rezidbu: Koristite oštre makaze za rezidbu ili specijalne vinogradarske makaze za rezanje stabljika lavande. Ovo će vam pomoći da brzo i precizno odrežete cvetove bez oštećenja biljke.

 2. Korpa za branje: Preporučljivo je koristiti korpu ili posudu za branje u koju ćete odlagati ubrane cvetove lavande. Odaberite korpu sa širim otvorom kako biste sprečili gužvanje i oštećenje cvetova tokom branja.

 3. Rukavice: Koristite rukavice kako biste zaštitili ruke od trnja ili mogućih alergijskih reakcija. Lavanda može imati sitne dlačice na lišću i stabljikama koje mogu izazvati iritaciju kože kod nekih ljudi.

 4. Kesa za transport: Kada sakupite cvetove lavande, možete ih preneti u vrećici ili kesici kako biste ih zaštitili od oštećenja tokom transporta.

Važno je da alat održavate čistim i oštrim kako biste olakšali proces branja i minimizirali povrede biljke. Takođe, budite pažljivi prilikom branja da ne oštetite preostale pupoljke i cvetove koji će nastaviti da cvetaju i razvijaju se na biljci.

Prirodna kozmetika za tebe!

Ukoliko želite da pogledate sve naše prozvode posetite našu prodavnicu.

Šta raditi sa lavandom nakon berbe?

Nakon branja lavande, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi sa ubranim cvetovima:

 1. Sušenje: Sušenje je uobičajen način konzerviranja lavande. Okačite stabljike cvetova lavande naopačke na suvom i provetrenom mestu, poput vešalice ili rešetke. Ostavite cvetove da se suše nekoliko nedelja dok ne postanu krhki i lako se drobe prstima. Suva lavanda može se koristiti u aranžmanima, mirisnim jastucima, kupkama ili za pravljenje esencijalnog ulja.

 2. Izrada mirisnih proizvoda: Suva lavanda može se koristiti za izradu raznih mirisnih proizvoda, poput mirisnih vrećica, mirisnih jastučića, sapuna, sveća ili prirodnih parfema. Drobljenu suvu lavandu možete koristiti kao punjenje ili dodatak tim proizvodima kako biste im dali prepoznatljiv miris lavande.

 3. Ekstrakcija eteričnog ulja: Lavanda se često koristi za proizvodnju eteričnog ulja i macerata. Možete izvršiti postupak destilacije kod kuće koristeći poseban destilator ili potražiti profesionalnu obradu lavande za ekstrakciju ulja.

 4. Ukrasni aranžmani: Sveže ubrane cvetove lavande možete koristiti za pravljenje ukrasnih aranžmana. Kombinujte ih s drugim cvećem i zelenilom za stvaranje prelepih buketa ili vaza.

 5. Kulinarstvo: Lavanda se takođe koristi u kulinarske svrhe. Cvetovi se mogu dodavati jelima, desertima, čajevima ili infuzijama kako bi se unela aroma lavande u hrani.

Uvek se pobrinite da pravilno skladištite i čuvate lavandu nakon branja. Držite je na suvom i tamnom mestu kako biste sačuvali miris i kvalitet cvetova.

lavanda susenje

Sušenje i vezivanje u snopove

Vezivanje lavande u snopove je tradicionalni način obrade i sušenja lavande. Evo kako možete vezivati lavandu u snopove:

 1. Pripremite ubrane cvetove: Nakon branja lavande, pregledajte cvetove i uklonite eventualne oštećene ili trule delove. Ostavite dovoljno duge stabljike kako biste mogli da ih vežete u snopove.

 2. Grupišite cvetove: Uzmite nekoliko stabljika lavande i grupišite cvetove zajedno. Pazite da svi cvetovi budu okrenuti u istom smeru.

 3. Vezivanje snopa: Koristite tanku, čvrstu vrpcu ili konac kako biste vezali snop. Pričvrstite konac oko stabljika na dnu cvetova i pažljivo zategnite. Zatim, provucite konac između stabljika prema vrhu snopa i vežite čvrsti čvor kako biste osigurali snop.

 4. Ostavite dovoljno prostora: Ostavite malo slobodnog prostora između cvetova i veza kako bi vazduh mogao cirkulisati i omogućiti pravilno sušenje.

 5. Okačite snopove: Okačite vezane snopove lavande naopačke na suvo, toplo i provetreno mesto. Možete ih okačiti o kukicu, vešalicu ili uže. Ostavite ih da se suše nekoliko nedelja dok ne postanu krhki i cvetovi lako otpadaju pri dodiru.

Vezani snopovi lavande mogu se koristiti kao ukras ili kao prirodni osveživač prostora. Takođe možete koristiti cvetove sa snopova za izradu mirisnih vrećica, jastučića ili drugih mirisnih proizvoda.

Važno je napomenuti da se lavanda mora sušiti na suvom mestu kako bi se izbeglo truljenje. Takođe, slobodno eksperimentišite s veličinom snopova i načinom vezivanja prema vašim željama i estetskom ukusu.

Zaključak

Berba lavande je više od jednostavnog čina ubiranja cvetova. To je iskustvo koje nas povezuje sa prirodom i nudi nam trenutke mira i zadovoljstva. Dok se krećemo kroz mirisna polja lavande, svaki cvet koji dodirnemo podseća nas na lepotu prirode i njen dar mirisa.

Iskustvo branja lavande je puno trenutaka čistog zadovoljstva. Dok pažljivo biramo svaki cvet, osećamo kako nas miris lavande obuzima i umiruje. To je trenutak kada se povezujemo sa prirodom na intiman način, osećajući se kao deo nečeg većeg i lepšeg.

Branje lavande je prilika da se usporimo i uronimo u mirisne mirisne lavandijske poljane. To je trenutak kada možemo da se udaljimo od užurbanosti svakodnevnog života i prepustimo se jednostavnosti i lepoti prirode. U tom trenutku, sve brige nestaju i osećamo mir i spokoj.

Kada donesemo kući ubrane cvetove lavande, njihova lepota nas podseća na to divno iskustvo berbe. Miris lavande širi se po prostoru i unosi ugodnost u naš dom. Uzbuđenje i ponos kada koristimo te cvetove u mirisnim vrećicama, buketima ili proizvodima koje sami pravimo je neizmerno.

Branje lavande je više od jednostavnog čina – to je prilika da se povežemo sa prirodom, probudimo naša čula i uživamo u njenim mirisima. To je iskustvo koje nas podseća na lepotu jednostavnosti i mira koje priroda može pružiti.

1 reply on “Berba lavande – Kada se bere lavanda?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *