Primer saponifikacije prirodnih sapuna

How natural soaps care for your skin?

Proces pravljenja prirodnih sapuna je magični spoj nauke i umetnosti. Iako je sapun u nekom  obliku, sastavni deo našeg svakodnovnog života, malo se zna o tome kako se sapuni zapravo prave i kakvi sastojci ulaze u njegov sastav. Pojmovi kao što su „saponifikacija“ ili „superfat“ ne srećemo često u svakodnevnom govoru, dok npr. reč poput natrijum hidroksid zvuče i pomalo zastrašujuće.

Balavanderova misija je ponudi prave i kvalitetne prirodne proizvode napravljene od isključivo prirodnih i sertifikovanih sastojaka i bez dodataka bilo kakvih hemikalija i štetnih sastojaka.

Često dobijamo pitanja o načinu proizvodnje naših prirodnih sapuna, i ovom prilikom želimo da Vam podelimo neke male tajne iza kulisa i da Vam objasnimo zašto su naši prirodni sapuni  drugačiji od drugih i zašto ih pravimo baš tako.

Jednostavnim rečnikom, saponifikacije ja naziv za hemijsku reakciju između baze i kiseline pri čemu se stvara so. Prilikom pravljenja prirodnih sapuna hladnim postupkom mešaju se ulja i masti (kiseli deo) i alkalna tečnost (bazni deo) koji stvaraju sapun (koji je zapravo so).

Kako uopšte dolazi do ove hemijske reakcije?
Kako bi razumeli ovaj proces prvo moramo da objasnimo od čega se sastoje bazne komponente i kiseline.

Baza ili alkaloid mora da sadrži jedan jon vodonika. Najčešće je to natrijum hidroskid (alkalna voda) koji se sastoji od jednog jona natrijuma i jednog jona vodonika). Prilikom pravljenja sapuna takođe se može koristiti i baza kao što je potasium hidroskid koja takođe sadrži jedan jon vodonika, njegova primena je najčešće u pravljenju tečnih sapuna.

Postoji mnogo različitih tipova kiselina koja se može koristiti u procesu saponifikacije. To su često ulja poput maslinovog, kokosovog, ricinusovog itd. Svako ulje ima jedinstvenu kombinaciju triglicerida. Trigliceridi se sastoje od tri  molekula masne kiseline povezanih sa jednim molekulom glicerola. Količina baze potrebne za proces saponifikacije zavisi od sastava ulja i njegovih karakteristika.

U toku pravljenja prirodnih sapuna dolazi do mešanja pažljivo odmerenih baznih i kiselih sastojaka. Tokom procesa mešanja na odgovarajućoj temperaturi, dolazi do pojave hemijske reakcije. Trigleciridi iz ulja odvajaju se od molekula glicerola, koji se pretvara u hranljivi glicerin. Ovo omogućuje masnim kiselinama da se povežu sa jonima vodonika iz alkaloida, čime se stvara sapun.

Ako detaljnije posmatramo ovaj proces, možemo zaključiti ta u procesu pravljenja sapuna dolazi zapravo do dve reakcije.

  1. Gliceron iz masti i ulja pretvara se u glicerin, koji je izuzetno značajan i pogodan za negu kože.
  2. Elementi baze i kiseline formiraju so, koja je zapravo ono što nazivamo sapunom.

Magija i nauka na jednom mestu. Zar ne?

saponifikacija
Proces saponifikacije

Da li je natrijum hidroksid opasan?

Natrijum hidroksid je hemikalija neorganskog porekla koja se dobija kao sporedni proizvod elektrolize soli. Tokom istorije, za proizvodnju sapuna koristio pepeo pomešan sa životinjskim lojem i vodom. Međutim danas se ova supstanca dobija u laboratoriji.

Alkalna tečnost se koristi u procesu proizvodnje prirodnih sapuna kako bi se ulje i voda spojili. Hemijska reakcija koja se desi kada alkaloid pomešan sa vodom dođe u dodir sa uljima, rezultuje da se veze unutar molekula masnih kiselina raskinu, a alkaloid neutrališe.

Natrijum hidroksid ima veoma visoku pH vedrost i može da izazove opekotine na koži. Međutim, natrijum hidroksid je opasan samo u svom izvornom obliku.

Nakon što se proces saponifikacije završi u prirodnom sapunu
ne postoje molekuli natrijum hidroksida!

Zbog toga, proces pravljenja sapuna zahteva visok nivo preciznosti, gde se svi sastojci moraju precizno odmeriti, kako bi obezbedili da se sve parametri poklope i da na kraju dobijemo bezbedan i kvalitetan krajnji proizvod.

Zbog ovakve osobine natrijum hidroksida, moguće je i preventivno uticati na potencijalne greške prilikom odmeravanja sastojaka. Ovaj postupak naziva se „superfatting„. Korišćenjem ovog metoda ne samo da se sa sigurnošću eleminiše svaka verovatnoća postojanja natrijum hidroksida u krajnjem proizvodu, već se prirodnom sapunu dodaju i hidrataciona svojstva, što mu daje posebnu vrednost.

Više o tome u sledećem poglavlju.

Šta znači "superfat"?

„Superfatting“ je postupak u proizvodnji prirodnih sapuna, koji se odnosi na prilagođavanje recepture i razmere sastojaka. Prilikom stvaranja originalne recepture, 
matematički i hemijski gledano moguće je odrediti tačnu količinu ulja i tačnu količinu alkaloida koji u idealnoj razmeri mogu da reaguju jedno sa drugim. Ove mere je potrebno odrediti do nivoa miligrama i svaki sastojak je potrebno posebno preračunati. Ovakav pristup se naziva „0% superfat“, to znači da se u smeši nalazi idealno izmerene količine kiseline i baze kako bi se dobio krajnji proizvod.

Kako bi se isključila mogućnost greške i neutralisala tolerancija greške koju unosi precizna vega, moguće je koristiti ili manje alkaloida ili više ulja nego što je matematički izračunato. Ovo zapravo znači, da u krajnjem proizvodu ostaje višak ulja koji se nisu saponifikovali. Ovaj višak ulja nalazi se zarobljen između molekula soli koji čine sapun.

Prirodni sapuni koji sadrži višak biljnih ulja deluju blagotovorno i hrane našu kožu. Korišćenjem ovakvih sapuna ne samo da uklanjamo nečistoće na prirodan način, već i oslobođamo blagotvorna ulja koja su zarobljena u samoom sapunu i time istovremeno i hranimo i negujemo kožu.

Naši prirodni sapuni u zavisnosti u zavisnosti od osobina biljnih ulja i putera koji ulaze u njihov sastav imaju superfat vrednost od 7% do 12%. Ovo je naučno objašnjenje zašto naši prirodni sapuni ne isušuju kožu, već naprotiv nakon njihobog korišćenja koža ostaje meka i hidrirana.

Šta se dešava kada sapun nema „superfat“?

Osim benefita koje pruža koži, „superfat“ se koristi i kao sigurnosna mera prilikom formulacije recepture.

Naravno, ponekad je poželjno da sapun nema višak ulja. Takav primer je sapun za pranje sudova ili za pranje veša, kada ne želimo da višak ulja odlazi u slivnik ili da se zadržava na posuđu ili odeći. Ali kada sapun koristimo za ličnu higijenu, tada želimo da on blagotvorno deluje na našu kožu.

U industrijskoj proizvodnji, gde se sapuni proizvode u velikim serijama i količinama, „superfat“ ne samo da ne postoji, zbog toga što poskupljuje proizvodnu cenu, već se i glicerin koji se formira u procesu saponifikacije filtrira i uklanja, nakon čega se  koristi za proizvodnju drugih kozmetičkih proizvoda kako bi se povećao profit.

Razmislite o tome kada sledeći put budete birali sapun za ličnu higijenu.

Kako prirodni sapuni neguju?

Kao što smo već spomenuli kvalitetni prirodni spauni se prave na takav način da u krajnjem proizvodu uvek ostaje određena količina blagotvornih ulja koja se nisu saponifikovala. Iako ova bitna osobina prirodnih sapuna ne utiče na njihov hemijski sastav ona izuteno utiče na njihov kvalitet i na benefite koje nude.

violet prirodni sapun featured
Prirodni sapun - Violet

Hidratacija i nega kože

Glavni značaj postojanja viška prirodnih biljnih ulja u našim prirodnim sapunima je i povećana hidratacija kože. Ovo ih čini blagim i blagotvornim za kožu, za razliku od industrijskih sapuna koji mogu čak biti i preoštri za osetljivu kožu ili uklanjati prirodna ulja i sebum sa kože, što iritira i oštećuje kožu.

Korišćenjem „superfatting“ metoda sigurni smo da krajnji proizvod je u savršenoj ravnoteži, čime na prirodan način uklanja nečistoće, a da pritom hrani i čini kožu zdravom.

Neutralna pH vrednost

Prirodna pH vrednost kože kod većine ljudi se kreće u rasponu od 5,6 do 6. Dok sapuni obično imaju pH vrednost u rasponu od 9 do 9,5.

Ova razlika u pH vrednostima može uticati na isušivanje i oštećenje kože. Kako bi izbegli ovu razliku u pH vrednostima dodatak viška biljnih ulja utiče na smanjenje ove razlike, naročito prilikom proizvodnje hladnim postupkom.

Naši prirodni sapuni imaju pH vrednost koja se kreće u rasponu od 7 do 8, što ih čini mnogo blažim i bezbednijim za korišćenje od ostalih sapuna na koje ste do sada navikli.

Odredjivanje pH vrednosti prirodnih sapuna
pH test prirodnog sapuna

Conclusion

Prirodni sapuni i Natural cosmetics u opšte, je nešto za šta se zalažemo od samog početka. Želimo kvalitetne proizvode koji ne sadrže hemikalije.
Veoma je bitno da znamo da proizvod koji svakodnevno koristimo ne šteti našem zdravlju, a takođe da ne šteti ni životnoj okolini koja nas okužuje.

Iako ćete možda negde pročitati informaciju da sapuni nisu kozmetika i da oni samo čiste kožu i da je to njihova jedina uloga, prisetite se teksta i činjenica koje smo gore u tekstu naveli.

Sapuni mogu da neguju i hrane kožu, ali samo pod uslovom da se i prave sa tom namenom i namerom. Premium quality prirodni sapuni se ne prave sa namerom o brzom i lakom profitu, prirodni sapuni koji neguju kožu se prave jer volimo prirodu i vodimo računa o našem zdravlju.

Pogledajte naš asortiman prirodnih sapuna u našoj prodavnici i uverite se da priroda i zdravlje nemaju alternativu.

With smile,
Balavander

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
    0
    Cart
    Vaša korpa je prazna