prirodni sampon za kosu

Shampoo bars? Why?

Ako pogledamo nekoliko godina unazad, čvrsti šampon za kosu nije nešto novo.
U poslednje vreme u svetu prirodne kozmetike čvrsti šamponi dobijaju eksponencijalno na značaju i pažnji jer su praktični i ekonomični, a ne zagađuju okolinu i predstavljaju pravu alternativu konvencionalnim tečnim šamponima.

Šta je čvrsti šampon za kosu?

Jednostavno rečeno, čvrsti šampon za kosu je prirodni sapun. Formulisan je na poseban način kako bi odgovarao i bio bezbedan za pranje kose. Sastojci se biraju tako da potpomažu negu temena glave i kose.

Čvrsti šamponi, iliti prirodni sapuni za kosu hidriraju teme glave dok kosi dodaju volumen i sjaj.

Čvrsti šamponi su veoma koncentrovani iz razloga što ne sadrže vodu. Zbog toga ih je  moguće smestiti u manje pakovanje i pri samom korišćenju je potrebna manja količina proizvoda.

Pogodni su za putovanje jer zauzimaju manje prostora, i zamisli, ne mogu se prosuti u koferu.

Zašto da koristim čvrsti šampon za kosu?

Dobro pitanje.

Ukoliko posmatramo industrijske tečne šampone za kosu, većina njih se bazira na korišćenju veštačkih deterdženata, koji uklanjaju prirodna zaštitna ulja sa vlasi kose i isušuju teme. Koriste supstance bazirane na silikonu koje na veštački način dodaju sjaj kosi. Ovi sastojci mogu prouzrokovati stvaranje peruti ili proređenje kose.

Prirodni čvrsti šamponi za kosu koriste prirodna ulja kao svoju osnovu. Ovi sastojci nežno deluju na teme glave i ne ukljanjaju zaštitni sloj na kosi. Na prirodan način hidriraju kosu i mogu pomoći uklanjaju peruti.

Koje su prednosti čvrstih prirodnih šampona?

The advantages of natural solid shampoos are numerous. Without much thought, we can say that they are: quality, practicality and environmental benefits.

Quality. Balavander svoje čvrste šampone pravi isključivo od prirodnih biljnih ulja, biljnih putera i eteričnih ulja. Prirodni čvrsti šamponi they do not contain preservatives, chemicals and unwanted additives. They do not contain sodium lauryl sulfate (SLS), which is why it does not dry out or damage the hair.
Since we only use ingredients of plant origin, strong natural shampoos are also suitable for vegans.

Natural solid shampoos create a thick natural foam, which cleans and nourishes the hair.

Practicality. They are easy to use and apply to the hair. Rub the shampoo into wet hair, until you get enough lather for washing. Put the shampoo away and continue washing as usual.

Some people also use our natural shampoos as a body wash or even as a shaving soap, as it leaves a thick lather.

Prirodni čvrsti šamponi su ekonimični i dugo traju.

Ecological benefits. They do not use plastic packaging, where e.g. industrial shampoos use almost exclusively plastic packaging. They are small in size, which reduces shipping and transport costs. They are extremely concentrated, which means that less product is needed, in order to get the same effect as with industrial shampoo.

prirodni-sampon-za-pranje-kose

Koja je razlika između prirodnog sapuna i šampona za kosu?

Prirodni sapuni i šamponi sadrže slične sastojke. Glavna razlika između njih je u vrstama ulja i količini određenih sastojaka u recepturi. Kod prirodnih šampona koriste se ulja koja potpomažu pravljenje kvalitetne i guste pene. Takođe ulja koja dodaju benefite u nezi kose i temena, čime održavaju pH vrednost temena glave neutralnom.

Dakle, prirodni čvrsti šamponi se formulišu tako da imaju benefite u nezi kose. Naravno mogu se koristiti i za celo telo.

Da li čvrsti šamponi za kosu ostavljaju neželjene ostatke?

Neki čvrsti šamponi u zavisnosti od tipa kose mogu nakon pranja ostaviti „voskasti“ osećaj na kosi. Ovaj efekat se javlja kao nusproizvod saponifikovanog ulja.

Ukoliko se ovo desi, ispiranje razblaženim jabukovim sirćetom će ukloniti ovaj „problem“. Jednostavnije je nego što zvuči, a ima i svoje benefite. U posudu ili flašicu sipajte jabukovo sirće i vodu u odnosu 1 prema 3. Nakon pranja kose isperite kosu ovim rastvorom, ostavite da deluje 1 – 2 minuta, i nakon toga isperite kosu običnom toplom vodom.

Jabukovo sirće ima velike benefite u obnavljaju i potsticanju rasta nove kose.
Lepo i korisno.

Koja je pH vrednost prirodnih čvrstih šampona za kosu?

Prirodni čvrsti šamponi za kosu imaju pH vrednost u granicama 7-10, što se idealno poklapa sa pH vrednostima temena glave i vlasi kose.

How to use solid hair shampoo?

If you've only used industrial liquid shampoos until now, it's likely that the feeling of using anything else will be a bit strange.

It doesn't take too long to get this feeling out of your head. Of course, there is a certain period of transition, which is common for every habit we have and develop during life.

Strong hair shampoos are actually concentrated natural soaps. They are activated in contact with warm water. You can create a lather by rubbing the shampoo in your hands or you can do it by rubbing it directly into wet hair.
You will notice that a thick and creamy foam starts to form at the same moment.

After washing your hair, store the shampoo in its original packaging so that it dries and extends its shelf life.

Period tranzicije

Ukoliko koristite konvencionalne šampone duži vremenski period, vrlo verovatno imate nevidljive naslage hemikalija na temenu i vlasima kose. Ovo se dešava jer industrijski šamponi sadrže deterdžente i silikon.

Tokom ovog perioda teme glave će morati da se prilagodi i „preračuna“ proizvodnju prirodnih ulja koje štiti teme i kosu. Tokom ovog perioda moguće je da će vam kosa delovati teško ili masno.

Nakon što se period tranzicije završi, naslage industrijskih hemikalija očiste i teme se prilagodi novoj prirodnoj pH vrednosti, vaša kosa će početi da izgleda bolje i osećaj teške i masne kose će iznenada nestati.

Ovaj period ukoliko postoji, može da varira u zavisnosti od tipa kose.
Ali za većinu ljudi on traje između 2 i 3 nedelje, ne duže od toga.

prirodni-sampon-za-pranje-kose-2

Da li prirodni šamponi mogu da reše probleme sa temenom glave?

Da. Mogu. Bez obzira na to kakav tip kože ili kose imate, hemikalije iz industrijskih šampona se talože na površini. Ovo vremenom može da prouzrokuje različite probleme usled poremećaja prirodne pH vrednosti i poremećaja lučenja prirodnih ulja iz pora na temenu glave.

Prirodni šamponi će uspostaviti prirodni balans i ukloniti naslage hemikalija, nakon čega će problemi sa isušenim temenom glave nestati.

Da li prirodni šampon može da reši problem ispucalih i suvih krajeva?

Ispucali krajevi su posledica suve i oštećene kose. Lek sa ovaj problem je hidriranje kose i stvaranje zaštitnog sloja na površini vlasi kose. Kokosovo ulje je poznato kao odličan eksfolijant, zbog čega je sastavni deo Balavander prirodnih čvrstih šampona.

Da li će čvrsti šampon isušiti moju kosu?

Ne. Prirodni čvrsti šamponi se ručno prave od kvalitetnih i sertifikovanih biljnih ulja, bez dodataka deterdženata ili silikona. Ovi prirodni sastojci potpomažu negu temena glave i kose, čineći ih zdravijim.

Da li mogu da koristim prirodni šampon za kosu i za bebe?

Da. Možete koristiti prirodni čvrsti šampon i za pranje bebine kose. Naravno izbegavajte kontakt sa očima.

Kako „tvrda“ voda utiče na moju kosu?

Tvrda voda utiče nepovoljno na prirodni šampon za kosu jer se teže dolazi do pene i kosa se teže ispira.

Dlaka kose na sebi ima male otvore koji se još nazivaju i „crep kotikule“. Tvrda voda može uticati da se kotikule podignu, što čini da kosa deluje oštro i zamršeno.

Prirodni čvrsti šampon je manje efikasan u dodiru sa tvrdom vodom zbog hemijske reakcije koja se dešava i u kojoj se stvaraju kalcijum i magnezijum soli. Ove soli se lako rastvaraju u vodi čime stvaraju tzv. „film od sapunice“. Pranje kose mekom vodom daje mnogo bolje rezultate.

Ukoliko imate pristup vodi koja nije previše tvrda i hlorizovana, jednostavno koristite prirodni šampon za kosu i balzam, kao što ste i do sada navikli.

Ukoliko pak morate da koristite tvrdu vodu za pranje kose, kosu nakon pranja možete ispirati razređenim jabukovim sirećetom ili razblaženim sokom od limuna. Kiselina utiče na kotikulu da zatvori svoje otvore, nakon čega će kosa biti glatka i mekana, kao što i očekujete.

Da li mogu da koristim čvrsti šampon na ofarbanoj kosi?

Naravno, naši šamponi za kosu su blagi i nežni, pa su bezbedni i za pranje ofarbane kose.

Kosa mi je nakon pranja masna. Šta da radim?

Moguće je da nakon prvih nekoliko pranja kose čvrstim šamponom nećete biti potpuno zadovoljni.
Razlog za ovakvu situaciju jeste da je potrebno određeno vreme da se kosa i teme glave oporave od nagomilanih štetnih materija i da se naviknu na novi šampon za kosu.

Nakon prvih nekoliko pranja, moguće je da će Vaša kosa delovati masno ili teško. Ponekad je za određene tipove kose potrebno 2 do 4 nedelje da se vide pravi rezultati korišćenja.

Ukoliko nastavite sa pranjem kose prirodnim čvrstim šamponom, primetićete da Vaša kosa dobija na gustini i da deluje fantastično mekano.

Vredno je truda.

Ukoliko nakon nekoliko pokušaja Vašoj kosi ipak ne odgovara čvrsti šampon sa kosu, jednostavno ga možete koristiti kao sapun za ruke ili telo.

Conclusion

Ovu priču zaključujemo konstatacijom da prirodni čvrsti šamponi nisu „savršeni“ i „magični“ lek za bilo koji problem sa kosom ili temenom glave, ali svakako jesu dobra polazna tačka ka zdravijoj i lepšoj kosi.

Za svaku promenu je potrebno vremena i volje. Svakako vredi pokušati i pružiti priliku prirodnoj kozmetici i prirodnim proizvodima za negu kose.

Mi jesmo i ne planiramo da se vratimo industrijskim sapunima i šamponima.

Uživajte!

With smile,
Balavander

1 thought on “Čvrsti šampon za kosu? Zašto?”

  1. Pingback: Sapun za kosu ili čvrsti šampon za kosu? - Balavander Cosmetics

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
    0
    Cart
    Vaša korpa je prazna