floraautolavandinoautouljeautobackground

Prirodna ulja za lice i njihove blagodeti

Postoji mnogo različitih prirodnih ulja koja se mogu koristiti za negu lica. Evo nekoliko popularnih ulja i njihovih svojstava:

 1. Kokosovo ulje za lice: Hidratacija i antimikrobna svojstva
  Kokosovo ulje je bogato hranjivim sastojcima i ima antimikrobna svojstva. Odlično hidrira kožu i pomaže u održavanju njenog prirodnog pH balansa.

 2. Bademovo ulje za lice: Blaga hidratacija i  obnova kože
  Bademovo ulje je blago i lako ulje koje se lako upija u kožu. Sadrži vitamine E i A, koji pomažu u hidrataciji i obnovi kože. Takođe je bogato antioksidansima, koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja.

 3. Jojoba ulje za lice: Prirodna regulacija sebuma, bez masnog osećaja
  Jojoba ulje je slično prirodnom ulju koje proizvodi naša koža – sebumu. Zato se dobro upija i ne ostavlja masni osećaj. Ovo ulje pomaže u regulaciji lučenja sebuma, čineći ga korisnim i za masnu kožu.

 4. Ružino ulje za lice: Antioksidativna hidratacija i umirujuće svojstvo
  Ružino ulje je bogato antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama. Pomaže u hidrataciji, umiruje upaljenu kožu i može smanjiti vidljivost ožiljaka i fleka na koži.

 5. Arganovo ulje za lice: Hidratantna podrška sa vitaminom E
  Arganovo ulje je poznato po svojim hidratantnim svojstvima i sposobnosti da umiri upaljenu kožu. Sadrži vitamin E i esencijalne masne kiseline, koje pomažu u održavanju zdrave kože.

 6. Avokado ulje za lice: Hidratacija i mekoća uz vitamine A, D, E
  Avokado ulje je bogato vitaminima A, D i E, kao i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo ulje hidrira kožu, čini je mekšom i može smanjiti suvoću i perutanje.

 7. Lavandino ulje za lice: Umirujuće dejstvo i hidratacija
  Infuzovano ulje lavande (macerat lavande) je prirodni preparat koji se dobija potapanjem suvih cvetova lavande u bazno ulje radi ekstrakcije njihovih aktivnih sastojaka. Ima umirujuće dejstvo i dodatno hidrira kožu.

Kada koristite prirodna ulja za negu lica, važno je odabrati hladno ceđena, organska ulja kako biste dobili najvišu kvalitetu i izbegli dodatke ili hemikalije. Takođe, svaka osoba ima jedinstvenu kožu, pa je važno eksperimentisati i prilagoditi odabir ulja svojim potrebama i reakcijama kože.

lavandino ulje

Macerat lavande je prirodni preparat koji se dobija potapanjem suvih cvetova lavande u bazno ulje radi ekstrakcije njihovih aktivnih sastojaka. Evo nekoliko karakteristika macerata lavande:

 • Umirujuće dejstvo: Macerat lavande je poznat po svojim umirujućim svojstvima. Ima sposobnost da umiri iritacije, crvenilo i upale na koži. Može biti posebno koristan za osetljivu kožu.

 • Hidratacija kože lica: Macerat lavande pruža hidrataciju koži. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama i hranjivim sastojcima koji pomažu u održavanju hidrirane i meke kože.

 • Antimikrobno delovanje: Lavandino ulje koje se nalazi u maceratu ima prirodna antimikrobna svojstva. To znači da može pomoći u suzbijanju bakterija i sprečavanju pojave infekcija na koži.

 • Opuštajući miris: Macerat lavande ima prijatan, opuštajući miris lavande koji može imati blagotvoran efekat na raspoloženje i opuštanje uma.

 • Višestruka upotreba: Macerat lavande može se koristiti u raznim proizvodima za negu kože, uključujući kreme, losione, ulja za masažu, tonike i maske za lice. Može se koristiti za različite tipove kože, uključujući suvu, osetljivu i problematičnu kožu.

Važno je napomenuti da kvalitet macerata lavande zavisi od kvaliteta baznog ulja i procesa ekstrakcije. Preporučuje se odabir kvalitetnih i organskih proizvoda kako biste dobili najbolje rezultate. Uvek pročitajte uputstva na proizvodu i pratite preporučenu upotrebu.

Ovaj macerat se može koristiti za negu lica na različite načine. Evo nekoliko primena macerata lavande za negu lica:

 1. Hidratantna krema: Možete dodati macerat lavande kao sastojak u svoju hidratantnu kremu. Ovo će pružiti hidrataciju i umirujuće dejstvo na kožu, posebno kod suve i osetljive kože.

 2. Masaža lica sa prirodnim uljima: Macerat lavande može se koristiti za masažu lica. Nanesite malu količinu na čistu kožu i nežno masirajte kružnim pokretima. Ovo će pomoći u opuštanju mišića lica, poboljšanju cirkulacije i pružanju umirujućeg mirisa lavande.

 3. Odmah na kožu: Macerat lavande se može naneti direktno na kožu kao lagano ulje za negu. Nanesite nekoliko kapi na lice i nežno umasirajte. Ovo će pomoći u hidrataciji, umirivanju iritacija i smanjenju crvenila.

 4. Tretman akni: Macerat lavande može se koristiti i za tretiranje akni. Nanesite ga lokalno na područje zahvaćeno aknama koristeći pamučni tupfer. Lavandino ulje ima antimikrobna svojstva i može pomoći u suzbijanju bakterija i smanjenju upala.

Kao i kod bilo kog novog proizvoda za negu kože, preporučuje se testiranje na malom delu kože pre opšte upotrebe, kako biste proverili da li imate reakciju ili iritaciju. Ako imate osetljivu kožu ili bilo kakve zdravstvene probleme, preporučuje se konsultacija sa dermatologom pre korišćenja macerata lavande za negu lica.

Lavandin macerat koji pravimo isključivo od lavandinog cveta sa naše plantaže svakodnevno koristimo i preporučujemo svima za prirodnu negu lica, kao i za prvu pomoć kod različitih problema sa kožom poput crvenila, osipa, opekotina, sitnih rana i slično.

Potražite naše lavandino ulje u našem webshopu i pročitajte komentare zadovoljnih korisnika.

Kako koristiti ulje za negu lica?

Ulja se mogu koristiti za negu lica na različite načine. Evo nekoliko opštih smernica o tome kako koristiti ulja za negu lica:

 1. Čišćenje lica: Ulje može biti deo vaše rutine čišćenja lica. Nanesite malu količinu ulja na suvu kožu lica i nežno masirajte kružnim pokretima. To će pomoći u uklanjanju nečistoća, šminke i viška sebuma. Zatim isperite toplom vodom ili koristite vlažnu krpu kako biste očistili lice.

 2. Hidratacija lica: Ulja se često koriste za hidrataciju kože. Nakon čišćenja, nanesite nekoliko kapi ulja na dlanove, zagrejte ih trljanjem dlanova i nežno utapkajte ulje na lice. Fokusirajte se na suve ili problematične delove kože. Možete koristiti ulja kao samostalnu hidratantnu rutinu ili ih kombinovati sa kremama ili losionima.

 3. Masaža lica: Ulja se mogu koristiti za masažu lica kako bi se poboljšala cirkulacija, opustili mišići i pružio dodatni sjaj koži. Nanesite malu količinu ulja na dlanove, zagrejte ga trljanjem dlanova i nežno masirajte lice kružnim pokretima. Ovo može biti posebno opuštajuće i korisno u večernjoj rutini za opuštanje.

 4. Dodatak kremama ili losionima: Možete dodati nekoliko kapi ulja u vašu omiljenu hidratantnu kremu ili losion kako biste poboljšali njihovu hidrataciju i nutritivne karakteristike. Pomešajte ulje sa kremom u dlanovima pre nanošenja na lice.

Važno je prilagoditi upotrebu ulja prema vašem tipu kože. Neke osobe mogu koristiti ulja za negu lica svakodnevno, dok druge mogu preferirati manje često ili samo na određenim delovima lica. Takođe je važno koristiti kvalitetna, hladno ceđena ulja bez dodataka ili hemikalija.

Ulje za čišćenje lica

Čišćenje lica prirodnim uljem je popularna metoda koja se naziva i “metoda čišćenja uljem” ili “Oil Cleansing Method” (OCM). Evo koraka kako da očistite lice prirodnim uljem:

 1. Izaberite ulje za čišćenje lica: Odaberite bazno ulje koje odgovara vašem tipu kože. Na primer, bademovo ulje je dobro za suvu kožu, ulje jojobe je dobro za sve tipove kože, dok je ulje čajevca dobro za masnu i problematičnu kožu. Možete koristiti jedno ulje ili napraviti mešavinu nekoliko ulja.

 2. Pripremite kožu: Navlažite lice toplom vodom kako biste otvorili pore i pripremili kožu za čišćenje. Možete staviti toplu peškir na lice nekoliko minuta ili jednostavno oprati lice toplom vodom.

 3. Nanesite ulje: Nanesite malu količinu ulja (oko 1-2 kašičice) na dlanove i zagrejte ga trljanjem dlanova. Zatim nežno utapkajte ulje na lice, posebno na područja sa šminkom ili nečistoćama. Možete koristiti kružne pokrete za masažu lica dok nanosite ulje.

 4. Masirajte lice: Nežno masirajte lice kružnim pokretima 1-2 minuta kako biste ulje ravnomerno rasporedili i otopili nečistoće. Ova masaža će poboljšati cirkulaciju i pomoći ulju da prodre u pore.

 5. Topla kompresija: Nakon masaže, natopite čistu peškiru toplom vodom, iscedite višak vode i stavite je na lice. Ova topla kompresija će pomoći da se otvore pore i omekšaju nečistoće.

 6. Uklanjanje ulja: Pažljivo obrišite ulje sa lica koristeći peškiru ili pamučni jastučić. Nemojte trljati ili vući kožu, već blago tapkajte ili brišite kako biste uklonili ulje.

 7. Dodatno čišćenje: Ako želite dodatno čišćenje, možete koristiti blagi gel ili penu za čišćenje lica da biste uklonili preostale nečistoće. Operite lice blagim sredstvom i isperite toplom vodom.

 8. Hidratacija: Nakon čišćenja uljem, nanesite hidratantnu kremu ili ulje za lice kako biste zadržali vlagu i nahranili kožu.

Važno je napomenuti da svako ulje može reagovati drugačije na kožu, pa je važno testirati ulje na malom delu

prirodni-lavandino-ulje

Hidratacija lica prirodnim uljem

Hidratacija lica prirodnim uljem može biti veoma korisna za održavanje hidrirane i zdrave kože. Evo nekoliko koraka za hidrataciju lica prirodnim uljem:

 1. Izaberite odgovarajuće ulje: Odaberite bazno ulje koje odgovara vašem tipu kože. Na primer, bademovo ulje je dobro za suvu kožu, ulje jojobe je dobro za sve tipove kože, dok je ulje čajevca dobro za masnu i problematičnu kožu. Možete koristiti jedno ulje ili napraviti mešavinu nekoliko ulja.

 2. Pripremite kožu: Operite lice blagim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili nečistoće i pripremili kožu za hidrataciju. Zatim lagano osušite lice tapkanjem peškirom.

 3. Nanesite ulje: Nanesite nekoliko kapi ulja na dlanove i zagrejte ga trljanjem dlanova. Zatim nežno utapkajte ulje na lice, posebno fokusirajući se na suve ili problematične delove kože. Možete koristiti kružne pokrete za masažu lica dok nanosite ulje.

 4. Nežno masirajte: Nežno masirajte lice kružnim pokretima kako biste ravnomerno rasporedili ulje i podstakli cirkulaciju. Ovo će pomoći da se ulje upije u kožu.

 5. Ostavite da deluje: Nakon nanošenja ulja, ostavite ga da deluje na koži neko vreme. Možete ga ostaviti preko noći kao noćnu hidratantnu rutinu ili ga koristiti kao dnevni tretman, ostavljajući ga da se upije nekoliko minuta pre nanošenja šminke.

 6. Uklonite višak: Ako primetite da je koža preterano masna ili ima previše ulja, možete lagano obrisati višak ulja sa lica pamučnim jastučićem ili mekom tkaninom.

 7. Dodatna hidratacija: Ako želite dodatnu hidrataciju, možete koristiti hidratantnu kremu preko ulja ili ga mešati sa kremom kako biste dobili dodatnu vlažnost.

Zašto je važna prirodna nega lica?

Prirodna nega lica i prirodna kozmetika ima mnoge prednosti koje mogu biti korisne za vašu kožu i opšte zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto je važna prirodna nega lica:

 1. Izbegavanje štetnih hemikalija: Mnogi komercijalni proizvodi za negu lica sadrže hemikalije poput parabena, sulfata, veštačkih boja i mirisa. Prirodna nega lica se fokusira na upotrebu prirodnih sastojaka, izbegavajući te štetne hemikalije. To može smanjiti rizik od iritacija, alergijskih reakcija i dugoročnih negativnih efekata na kožu.

 2. Hranljivi sastojci iz prirode: Prirodni sastojci poput biljnih ulja, ekstrakata i esencijalnih ulja sadrže hranljive materije poput vitamina, minerala i antioksidanata. Ti sastojci mogu pružiti blagotvorne efekte koži, uključujući hidrataciju, umirivanje, regeneraciju i zaštitu od oksidativnog stresa.

 3. Blagotvorna zaštita od slobodnih radikala: Prirodni sastojci često imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekuli koji oštećuju ćelije kože i mogu dovesti do preranog starenja, pojave bora i drugih znakova oštećenja. Prirodni proizvodi za negu lica sa antioksidansima mogu pomoći u zaštiti kože od tih negativnih efekata.

 4. Održavanje ravnoteže kože: Prirodna nega lica se često fokusira na održavanje prirodne ravnoteže kože. Nežni i blagi prirodni proizvodi mogu pomoći u očuvanju prirodne pH vrednosti kože, hidrataciji i regulaciji proizvodnje sebuma. To može biti posebno korisno za osobe sa osetljivom kožom, sklonom iritacijama ili problematičnom kožom.

 5. Održivost: Prirodna nega lica često podržava održive prakse i prijateljski je prema okolini. Prirodni proizvodi se obično prave od ekološki prihvatljivih sastojaka, koriste se manje hemikalija i ambalaža može biti reciklirana ili biorazgradiva. To može doprineti očuvanju životne sredine i smanjenju negativnog uticaja na planetu.

Uz sve ove prednosti, važno je napomenuti da svaka koža je jedinstvena i može reagovati drugačije na prirodne proizvode. Važno je prilagoditi svoju rutinu nezi lica prema potrebama i reakcijama svoje kože. Ako imate posebne zdravstvene probleme ili osetljivu kožu, konsultujte se sa dermatologom pre upotrebe prirodnih proizvoda za negu lica.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
  0
  Korpa
  Vaša korpa je prazna