Besplatna dostava za kupovinu iznad 3000 din.

Language

Lavanda u saksiji? Kako?

Lavanda je jedna od omiljenih biljaka mnogih baštovana i ljubitelja cveća. Postoji veoma dobar razlog zašto veoma malo ljudi može odoleti njenom šarmu.

Njena boja i miris mogu drastično ulepšati svaku baštu ili vrt, a može poslužiti i kao odlična dekoracija životnog prostora čak i kada je osušena.

Nažalost lavanda ne uspeva svuda i nemaju svi priliku i privilegiju da uzgajaju lavandu.

Kao sreća u nesreći, usled promene klimatskih uslova proteklih godina, lavanda je počela da se uspešno gaji i kod nas.

Ukoliko živite u kraju gde su zime izrazito hladne ili zemljište nije odgovarajuće za gajanje lavande, a želite miris lavande u Vašem domu, sadnja lavande u saksije je odlična ideja.

Kako se sadi lavanda u saksiji?
Nastavite da čitate.

lavanda seme

Lavanda se može posaditi u saksiju uz pomoć reznice ili iz semena.

Ukoliko želite da lavandu gajite iz semena, postavite semenje na vrh peskovitog zemljišta i pokrite tankim slojem perlita. Lagano zalijte i ostavite da stoji na svetlom mestu. Seme lavande bi trebalo da proklija nakon 2-3 nedelje, više detalja o ovom procesu pronađite u narednom poglavlju.

Ukoliko lavandu sadite pomoću reznica, reznice je potrebno uzeti od zdrave biljke, tako što se reznica uzme od mlade grančice na mestu gde počinju listići.

Nakon toga reznicu treba umočiti u hormon za razmnožavanje i posaditi u vlažno i peskovito zemljište.

Kako god da odlučite da započnete gajenje svoje lavande u saksiji, važno je da znate da lavanda ne voli mnogo vode i zbog toga morate odabrati saksiju koju će obezbediti dobru drenažu.

Odaberite saksiju koja na sebi ima puno rupica za odvod viška vode. Ukoliko želite da Vašu lavandu gajite u kući, odaberite saksiju koja ima i tanjirić za vodu.

Za zemljište odaberite mešavinu zemlje i peska sa dodatakom sporo rastapajućeg đubriva.
Idealno zemljište za biljku kao što je lavanda je alkalno (pH vrednosti 7 i više), i često sadrži magnezijum, kalcijum ili natrijum.
Jednostavan trik za kontrolu pH vrednosti zemljišta jeste da nakon sadnje iscedite jednu kašiku soka od limete, što će pomoći da povećeta kiselost zemljišta.

Gajenje lavande u saksiji se na kraju svodi na održavanje odgovarajuće temperature, svetlosti i nivoa vode. Srećna okolnost što ništa od navedenog nije previše zahtevno.

Postavite saksiju sa lavandom negde gde ćete joj omogućiti da dobija dnevnu svetlost (najmanje 8 sati dnevno) i povremeno je zalivajte. Dozvolite zemljištu da se osuši između dva zalivanja.

Lavanda obožava toplotu, i mnogo sorte lavande neće izdržati i preživeti hladnu zimu.
Prednosti gajenje lavande u saksiji je u tome što vremenske prilike postanu nepogodne, saksiju lako možete premestiti na drugo mesto.

U periodima godine, kada temperatura postane niska ili počne da se smanjuje, premestite saksiju unutra i stavite je negde pored prozora, kako bi dobijala dovoljno Sunčeve svetlosti.

lavanda reznica

Seme lavande - kako posejati lavandu?

Razmnožavanje lavande iz semena:

 1. Priprema: Nabavite kvalitetno seme lavande i pripremite saksiju s dobrom drenažom.
 2. Sejanje: Seme lagano pritisnite u vlažan supstrat, prekrijte ga i redovno zalijevajte.
 3. Položaj i nega: Postavite saksiju na sunčano mesto, osigurajte dobru cirkulaciju vazduha i redovno uklanjajte suve listove.
 4. Presađivanje: Kada sadnice narastu dovoljno, presadite ih u veće posude ili na otvoreno.

Prateći ove korake, možete uspešno uzgajati lavandu iz semena i uživati u prekrasnom cvetanju i mirisu ove prelepe biljke.

Šta još treba da znate?

Lavande je izuzetno raznovrsna biljka, postoji mnogo različitih vrsta lavande i najčešće raste u servernoj Africi i na Mediteranu.

Iako postoji mnogo različitih sorti lavande, nekoliko stvari su zajedničke za svaku od njih.
Miris, prelep izgled i vrlo jednostavan proces gajenja i nege.

Najčešća sorta lavande naziva se jos i Engleska lavanda ili Lavandula Angustifolia, prava lavanda, itd.

Kao što znamo, lavanda je pre svega poznata po svom mirisu i aromi, i izgledu, ali svoju primenu pronalizi i u kulinarstvu, za pravljenje torti, kolača i slatkiša, čajeva, kao dodatak nekim prestižnim koktelima, kao i u medicini i kozmetici.

Tradicionalno, lavanda se koristi u medicini i aromaterapiji kao miris koji poboljšava sveukupno zdravlje kod čoveka. Lavanda se koristi za tretiranje anksioznosti, insomnije, glavobolje, akni i drugih kožnih oboljenja.

Koja lavanda je najbolja za Vas?

Kada razmišljate o odabiru idealne sorte lavande za Vaš vrt ili baštu, prvo na šta treba da obratite pažnju jeste klima i vremenski uslovi.

Kao što smo rekli postoje nekoliko desetina sorti lavande, ali se od svih njih 4 najviše ističu po svojoj popularnosti i gajenju u kućnim uslovima.

 • Engleska lavanda (Lavandula angustifolia)

  Početkom sezone proizvodi uske grozdove sa malim cvetovima. Ljubičasti cvetovi se ističu nasuprot uske zelene stabljike. Može da prezimi u našim uslovima, bez većih problema, ukoliko temperature ne pada ispod 15-20° C.

  Karakteriše je izrazito jak miris, i veoma je popularna u kulinarstvu zbog svog prirodnog mirisa i lekovitih svojstava.

 • Francuska lavanda (Lavandula dentata)

  Ova sorta lavande odlično uspeva u nešto toplijim krajevima sa blažom klimom i vremenskim uslovima tokom zime. Karakterišu je oštri listovi i ne tako snažan miris u odnosu na Englesku lavandu. Najbolje uspevaju u kamenitim vrtovima ili saksijama sa dobrom drenažom. Posadite je u rastresito zemljište sa kamenčićima i obezbedite joj što više svetlosti, kako bi što bolje napredovala.

 • Lavandin (Lavandula x Intermedia)

  Lavandin je hibridna vrsta lavande i cveta mnogo kasnije u toku godine u odnosu na druge sorte lavande. Takođe, karakteriše je velika količina ulja i snažan miris. Brzo se razvija i raste, a neke od najpoznatijih vrsta lavandina su: Grosso i Provence.

 • Španska lavanda (Lavandula stoechas)

  Ukoliko se odlučite za ovu sortu lavande, dobićete veliki žbun sa srebrnim listovima i velikim cvetovima. Cvetovi su veoma lepi, naročito u sezoni cvetanja. Ova sorta ima veću toleranciju na vlagu u odnosu na ostale sorte lavande.
lavanda grosso
lavanda giant 1

Kako odabrati saksiju?

Iako smo navikli da lavandu viđamo u poljima ili u uređenim vrtovima, lavanda vrlo lako može da se gaji i u saksiji. Može da poraste od 30-50 cm u visinu ukoliko se odabere odgovarajuće zemljište i obezbede povoljni uslovi.

Naročito je važno odabrati odgovarajuću saksiju u koju ćete svemesti Vašu lavandu. Potrebna vam je saksija koja ima dobru drenažu i ne zadržava višak vode.
Ukoliko ste u mogućnosti odaberite što veću saksiju, jer će vremenom Vaša lavanda višestruko porasti. Lavanda zahteva redovno zalivanje, ali joj nije potrebno previše vode. Slobodno možete ostaviti zemlju da se osuši između dva zalivanja.

Ukoliko lavandu držite unutra, obezbedite saksiju sa tanjirićem ili postoljem.

Obezbedite da biljka bude na Sunčevoj svetlosti, najmanje 8 sati dnevno. Lavanda traži toplotu, kako bi što brže napredovala.

Ukoliko niste u mogućnosti da pronađete odgovarajuće mesto za svoju lavandu, možete koristi LED lampu, kako bi biljci obezbedili dodatni izvor svetlosti.

Natural'naya kosmetika dlya vas!

Yesli vy khotite uvidet' vsyu nashu produktsiyu, posetite nash magazin.

Kako orezivati lavandu?

Ukoliko želite da orezujete lavandu, najbolje je da to uradite tokom maja, juna ili jula. Ukoliko želite da podstaknete rast Vaše lavande, potrebno ju je orezivati svake godine.

Lavanda dostiže svoj pun razvoj tokom treće ili četvrte godine života, i tada će Vas obradovati sa stotinama prelepih cvetnih stabljika.

Ukoliko je pravilno održavate, Vaša lavanda u saksiji može da živi čak i 10 godina.

Orezivanje lavande je najbolje raditi izjutra, kada nema mnogo Sunčeve svetlosti. Ovakvi uslovi bitni su zbog koncentracije eteričnog ulja u cvetovima.

Kako bi pravilno orezali lavandu biće Vam potrebno:

 • Oštre baštenske makaze
 • Gumice ili kanap za vezivanje
 • Ofinger ili mesto gde ćemo kačiti orezano cveće

Počnite orezivanje tako što uhvatite nekoliko stabljika odjednom i odsečete stabljike pri dnu, na mestu gde počinju listići.

Nije potrebno odseći stabljiku do korena, jer to može nauditi biljci i sprečiće dalji rast.

Kada skupite dovoljno stabljika da može da Vam stane u šaku, idealno bi bilo da svežanj možete da uhvatite palcem i kažiprstom. Vežite ih gumicom ili kanapom pri dnu. Svežanj lavande potom okrenemo naopačke i vezujemo i okačimo ga negde da se suši.

Idealni uslovi za sušenje lavandinog cveta su mračna i suva prostorija, sa dobrom ventilacijom. Ovakvi uslovi omogućiće lavandinom cvetu da zadrži boju, a okretanjem naopačke omogućujemo cvetovima da zadrže oblik.

Ostavite ubrano cveće da se suši nedelju dana, dok sva vlaga ne ispari iz stabljika.

Nakon sušenja postoji mnogo stvari za koje možete iskoristiti lavandin cvet.

lavanda orezivanje

Zašto sušiti lavandu?

Zašto se lavanda suši?
Postoji mnogo stvari za koje možete iskoristiti sušeni lavandin cvet. Sušeni cvet lavande može da zadrži svoj originalni miris i do nekoliko meseci. Kako bi što duže mirisali možete ih odložiti u vakuum vrećicu ili posudu sa dobrim poklopcem, a od njih možete napraviti i lavandino ulje.

Dekoracija

Sušeni cveti lavande se mogu koristiti za dekoraciju doma ili kao detalj u nekoj vazi za cveće.

Čaj od lavande

Sušeni cvet lavande može se koristiti za pravljenje lekovitog čaja.
Jednu kašičicu prelijte sa 2 dcl vruće vode i ostavite da odstoji.

Čaj od lavande koristi se u protiv umora, nesanice i za opuštanje.

Nije preporučljivo da ovaj čaj piju trudnice i osobe koji koriste lekove za centralni nervni sistem.

Lavandine kesice

Sušena lavanda se može spakovati u male kesice i staviti ispod jastuka, kako bi se opustili pred spavanje.

Soli za kupanje

Lavandine cvetove možete iskoristiti za pravljenje jednostavnih soli za kupanje, koje Vam mogu pomoći da se opustite pred stavanje.

Potrebno Vam je:

 • Pola šolje morske soli
 • Pola šolje epsom soli
 • Pola šolje ovsenih pahuljica
 • Jedna kašika sušenog cveta lavande
 • 10 kapljica eteričnog ulja lavande

Sve sastojke pomešajte i sipajte u staklenu teglicu sa poklopcem i ostavite nekoliko dana da odstoji. Nakon toga možete koristiti ovu mirisnu so da napravite sebi pravi spa ugođaj kod kuće.

Sredstvo za dezinfekciju

Lavanda je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima. Ovo osobinu možemo iskoristiti za pravljenje svog spreja za dezinfekciju.

Potrebno Vam je:

 • 1 kaša destilovane vode
 • 2 kašite lavandinog cveta potopljenog u alkohol
 • 10 kapi eteričnog ulja lavande
 • Bočica sa sprejom

Sve što treba da uradite jeste da pomešate sve sastojke i sipate dobijenu tečnostu sprej bočicu. Pre upotrebe promućkajte bočicu i možete koristi ovo jednostavno sredstvo za dezinfekciju u svom domu.

lavanda susenje

Saveti za gajenje lavande

Sve sorte lavande traže zemljište koje ne zadržava vodu, naročito tokom zimskih meseci. Da bi osigurali da biljka ima dobru drenažu, umešajte u zemlju u koju ćete posaditi lavandu sitne kamenčiće i pesak.

Kako lavanda bude starila, njene stabljike će poprimiti drvenasti oblik. Tada je potrebno lavandu orezati i skratiti za polovinu visine tokom ranog proleća. Na taj način podstičete rast novih izdanka i mladih stabljika, što će produžiti život Vašoj lavandi. Ukoliko redovno ne orezujete lavandu, postoji mogućnost da će se vremenom žbun toliko raširi da će napraviti rupu u sredini, što baš i ne izgleda lepo.

Tokom leta možete orezati cvetove koji su ostali ili koji su se osušili.

Kako bi pomogli lavandi da se razvija tokom cele godine,obratite pažnju na ove stvari:

 • Proveravajte pH vrednost zemljišta s vremena na vreme. Ukoliko je zemljište previše kiselo, biljka bi mogla da uvene.

 • Nemojte previše zalivati biljku. Lavandu je potrebno obilno zaliti samo u trenutku sadnje, nakon toga uzdržavajte se od preteranog zalivanja, jer višak vode može dovesti do truljenja korena. Previše česta zalivanja, takođe mogu dovesti do različitih bolesti korena lavande. Obratite pažnju na to.
lavandino ulje
Lavandovoye maslo
serum-za-lice-lavanda
Lavandin serum

Zaklyucheniye

Gajenje lavande u saksiji nije previše težak zadatak ukoliko održavate kiselost zemljišta i ukoliko obezbedite dobru saksiju sa drenažom viška vode.

Naveli smo sorte lavande koje možete odabrati u zavisnosti od vremenskih uslova u kojima živite, kako da je pazite i održavate, kao i neke proverene trikove. Iskoristite ove savete i uživajte u mirisu i benefitima lavande u svom domu.

s ulybkoy,
Balavander

2 replies on “Lavanda u saksiji? Kako?”

 • Vrlo poučan tekst. U baštu je čuvam u velikoj saksiji presadjena od busena proletos i dugo je tugovala i na kraju je počela naglo da raste i sva je bujna. Jedino se bojim ako je ostavim u dvorištu da ne nastrada od mraza, bilo bi mi jako žao, kako je krenula. Iz vašeg teksta sam dosta naučio i sugurno ću se još koji put vrtaiti je se ne može odjednom to naučiti. Pozdrav od Ivana Jovića iz Zaječara.

  • Dragi Ivane,

   Hvala na komentaru!
   Savet je ukoliko ste u mogucnosti da lavandu prokrijte najlonom ili agrotekstilom tokom najhladnijeg perioda.

   s ulybkoy,
   Balavander

Dobavitь kommentariй

Vaš adres email ne budet opublikovan. Obяzatelьnыe polя pomečenы *